Keks z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto na każdą porę roku, osobiście jestem ciekawa jak będzie smakowało ze świeżymi owocami np. borówką i mam zamiar to sprawdzić.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 25 dag masła
    25 dag mąki krupczatki
    20 dag cukru
    2 łyżki czystej wódki 40%
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dag orzeszków ziemnych nie solonych
    10 dag żurawiny suszonej
    dodatkowo:
    10 dag białej czekolady
    4 łyżki śmietany 30 %
    kolorowa skórka cytryny kandyzowana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Keks z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i szczyptą mąki na krem, następnie do gładkiego kremu dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać, następnie dolać wódkę i dosypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie utrzeć. Ciasto wychodzi gęste i do takiego ciasta dodajemy żurawinę oraz posiekane na mniejsze kawałki orzeszki ziemne ( przed dodaniem mieszamy z małą ilością mąki). Białka ubijamy i porcjami dodajemy do ciasta, delikatnie całość ze sobą łączymy.
    Formę do keksa 30 cm długości wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy całe ciasto, pieczemy w temp. 180 st około godziny do suchego patyczka.

    Czekoladę łamiemy w kosteczkę, dolać śmietankę i rozpuścić, następnie polać upieczone i wystudzone ciasto, wierzch posypać skórką i odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować