Ciasto "drożdżowe róże" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
2.Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, olej, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Następnie ciasto rozwałkować na długi prostokąt o grubości 4 – 5 mm. Powycinać za pomocą obręczy kółka. Każde kółko delikatnie rozwałkować i posmarować marmoladą. Na blacie ułożyć jedno kółko i na jego 3/4 wysokości ułożyć drugie i tak samo ułożyć trzecie kółko.
4.Całość delikatnie zwinąć i przekroić na pół.
5.Powstałe w ten sposób różyczki przełożyć do formy do pieczenia o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy różyczkami pozostawić trochę odstępu. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze