Chrupiące jabłkowe ciasteczka pachnące cynamonem w kształcie róży wyglądają niezwykle efektownie, a do tego świetnie smakują i idealnie sprawdzą się w roli małego deseru.
60 min
Składniki:
Ciasto:
280g mąki pszennej
150g masła extra
60g cukru
1 całe jajko
1 żółtko
2 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3-4 jabłka
sok z 1/4 cytryny
1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
masło do wysmarowania foremek
Jabłkowo - cynamonowe róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, żółtko, śmietanę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.Jabłka umyć, przekroić na pół wzdłuż gniazda nasiennego, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Następnie przełożyć do rondelka, zalać wodą i sokiem z cytryny tak aby zakrywała plasterki jabłka. Gotować do lekkiego zmiękczenia jabłek, odcedzić i wystudzić.
3.Cukier cynamonowy: Cukier wymieszać z cynamonem.
4.Ciasto rozwałkować na szerokość 45cm i podzielić na 10 równych pasków(szerokość około 4,5cm). Każdy pasek posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym. Na połowie szerokości każdego paska ułożyć plasterki jabłka nakładając plasterki na siebie w taki sposób żeby plasterki jabłek wystawały ponad ciasto. Pozostałą część paska nałożyć na jabłka i zwinąć na kształt ślimaczka.
5.Gotowe róże ułożyć w formie babeczki wysmarowanej masłem i posypać cukrem cynamonowym.
6.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Komentarze