Bycie na diecie, to nie choroba, dlatego zrób sobie na Tłusty Czwartek dietetycznego pączka, a potem idź na spacer. Znikną wszystkie wyrzuty sumienia ;)
Dietetyczne pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Do większej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, wlewamy rozczyn. Mieszamy na gładką masę. Na koniec polewamy roztopionym masłem. Pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem ok. 30min.
2.Ciasto wyrabiamy powtórnie, odstawiamy na chwilę, po czym odrywamy od niego po kawałku wielkości piłki ping-pongowej. Kawałek rozpłaszczamy, na środek kładziemy łyżkę budyniu lub marmolady. Składamy boki do środka i wyrabiamy zgrabną kulkę.
3.Przygotowane pączki układamy na blaszce, pozostawiamy ok. 15 min do wyrośnięcia, po czym pieczemy je w 180st. C przez 30 min, na złoty kolor.
Komentarze