PĄCZKI NISKOTŁUSZCZOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne na Tłusty Czwartek dla wszystkich, którzy dbają o linię, a także dla zabieganych, którzy wolą jednak swoje wyroby, przy najmniejszym wkładzie czasowym :)

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka pszenna- 3 szklanki
    drożdże-40g
    mleko-szklanka
    cukier-pół szklanki
    masło-łyżka

    NADZIENIE:
    budyń waniliowy lub marmolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki niskotłuszczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodając łyżeczkę cukru.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, dodajemy rozczyn i szybko wyrabiamy ciasto na gładką masę. Na koniec mieszamy ciasto z roztopionym masłem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min (przykrywamy miskę ściereczką lub folią spożywczą)
  • 3. Gdy ciasto wyrośnie, mieszamy je raz jeszcze. Odstawiamy na 5min, po czym odrywamy kawałki wielkości piłeczki ping-pongowej. Rozpłaszczamy je, kładziemy na środek łyżkę nadzienia i formujemy kulkę, tak by nadzienie nie wypłynęło.
  • 4. Pączki układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pozwalamy im jeszcze wyrosnąć ok.15 min, po czym pieczemy w rozgrzanym do 180st.C piekarniku przez ok. 30 min, na złoty kolor.

Porady

Pączki przed pieczeniem można posmarować roztopionym masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Pączki

To może cię zainteresować