Brownie z morelami i bezą włoską

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To ciasto robię, gdy potrzebuję szybkiego deseru dla niespodziewanych gości :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Brownie:
    120g masła
    200g czekolady gorzkiej(70%)
    110g cukru
    164g mąki
    1 jajko
    sok z połówki pomarańczy otarta skórka z 1 pomarańczy
    2 kieliszki rumu
    Mus z moreli:
    600g moreli
    ⅓ szklanki rumu
    30g cukru
    2 łyżeczki agaru
    Beza włoska:
    2 białka
    150g cukru
    30ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Brownie Beza Alkohole

Brownie z morelami i bezą włoską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy rum i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z pomarańczy i skórkę z niej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto, przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Morele drylujemy, wkładamy do garnka, wlewamy alkohol i cukier, odparowujemy. Dodajemy agar i blendujemy na gładką masę. Wykładamy na brownie. W garnuszku wsypujemy cukier i wodę. Gotujemy do momentu uzyskania 118 stopni. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno, gdy syrop jest gotowy, cienką strużką wlewamy do białek, cały czas miksując na najwyższych obrotach aż do wystudzenia. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Przekładamy bezę do rękawa i dekorujemy wierzch, opalamy palnikiem do Crème brûlée.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Morele Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować