Brownie jest ciężkie, zbite, wilgotne i smakuje wybornie. Najlepsze jest połączenie kilku smaków- gorzkie brownie, słodki krem i kwaśne owoce, ale tych dziś u mnie nie znajdziecie.
Brownie z kremem mascarpone i karmelizowanymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 160⁰. Masło oraz czekoladę topimy razem w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy. Możemy w tym czasie przygotować karmelizowane morele.
Morele myjemy, usuwamy pestkę. Na patelni rozgrzewamy masło i łączymy z miodem. Wrzucamy owoce, dodajemy odrobinę ekstraktu waniliowego i karmelizujemy kilka chwil- do momentu zgęstnienia syropu i oblepienia moreli. Nie za długo, bo owoce zmiękną i całkowicie stracą swoją strukturę.
Jajka ubijamy z cukrem, nie za długo- tak by rozpuścił się cukier, powoli dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej masło z czekoladą i delikatnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z kakao oraz solą i łączymy z masą jajeczno czekoladową.
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Wystudzić.
50ml śmietanki delikatnie podgrzać i rozpuścić w niej posiekaną drobno czekoladę. Polać po wierzchu ciasta. Schłodzić.
Śmietankę ubić z śmietanfixem oraz mascarpone. Za pomocą szprycy z ozdobną końcówką uformować rozetki na brzegu wystudzonego ciasta. Ozdobić karmelizowanymi owocami. Podawać w niedługim odstępie czasu po przygotowaniu.
Komentarze