Brownie z kremem mascarpone i karmelizowanymi morelami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Brownie jest ciężkie, zbite, wilgotne i smakuje wybornie. Najlepsze jest połączenie kilku smaków- gorzkie brownie, słodki krem i kwaśne owoce, ale tych dziś u mnie nie znajdziecie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o śr. 26cm

    200g masła
    200g czekolady deserowej min.70% kakao
    50g czekolady mlecznej
    3 jajka
    1 szklanka drobnego cukru
    1 łyżka czarnego kakao
    135g mąki pszennej tortowej
    Szczypta soli

    Dodatkowo:
    150ml śmietanki 30%
    125g mascarpone
    1 śmietanfix
    Ok 6-8 moreli
    2 łyżki masła
    1 łyżka miodu
    ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Polewa:
    50ml słodkiej śmietanki
    50g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Do kawy Brownie Desery

Brownie z kremem mascarpone i karmelizowanymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 160⁰. Masło oraz czekoladę topimy razem w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy. Możemy w tym czasie przygotować karmelizowane morele.
    Morele myjemy, usuwamy pestkę. Na patelni rozgrzewamy masło i łączymy z miodem. Wrzucamy owoce, dodajemy odrobinę ekstraktu waniliowego i karmelizujemy kilka chwil- do momentu zgęstnienia syropu i oblepienia moreli. Nie za długo, bo owoce zmiękną i całkowicie stracą swoją strukturę.
    Jajka ubijamy z cukrem, nie za długo- tak by rozpuścił się cukier, powoli dodajemy rozpuszczone w kąpieli wodnej masło z czekoladą i delikatnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z kakao oraz solą i łączymy z masą jajeczno czekoladową.
    Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Wystudzić.
    50ml śmietanki delikatnie podgrzać i rozpuścić w niej posiekaną drobno czekoladę. Polać po wierzchu ciasta. Schłodzić.
    Śmietankę ubić z śmietanfixem oraz mascarpone. Za pomocą szprycy z ozdobną końcówką uformować rozetki na brzegu wystudzonego ciasta. Ozdobić karmelizowanymi owocami. Podawać w niedługim odstępie czasu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować