CIASTO PÓŁKRUCHE Z MORELAMI I BEZĄ – bardzo szybkie!

4.49 (181 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was przepis na ciasto z morelami i bezą.

Delikatne, półkruche ciasto przykryte słodkimi morelami i bezą jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki!

Robi się je błyskawicznie!

Absolutnie nie trzeba osobno piec bezy ani też wcześniej podpiekać spodu – świetny pomysł dla niespodziewanych gości!

Spróbujcie!

Polecam!

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 24 x 28 )

    CIASTO:

    * mąka pszenna – 2 szkl

    * żółtko – 5 szt

    * masło – 200 g

    * cukier – 3 łyżki

    * proszek do pieczenia – łyżka

    NADZIENIE:

    * morele – ok. 15 szt

    BEZOWA PIANKA:

    * białko – 5 szt

    * cukier – 1 szkl

    * sól – 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Beza

Ciasto półkruche z morelami i bezą – bardzo szybkie! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, posiekane masło, cukier i proszek do pieczenia – zagniatamy ciasto.

    Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy.

    Układamy pokrojone w plasterki morele.

    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier – ubijamy bezę.

    Wykładamy na rabarbar, zapiekamy ok. 50 minut w 170C ( gdyby beza za szybko się rumieniła – przykrywamy ).

    I gotowe!

    Smacznego!

Porady

Morele śmiało możemy zastapić innymi owocami!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Morele Nektarynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować