Torcik czekoladowy, z kremem lime curd, musem owocowym, bezami, solonym karmelem, nasączony kolumbijską kawą

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Kochani właśnie skończyłem 31 lat i postanowiłem zrobić taki fajny limonkowy tort, z przewagą czekolady i owoców :) Pytania? :D

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy(17cm):
    5 jajek
    ¼ szklanki kakao
    ¾ mąki pszennej
    ½ szklanki cukru
    2 espresso z kolumbijskiej kawy z nutą orzechów brazylijskich do nasączenia
    Krem limonkowy:
    4-5 soku z limonek i otartej skórki
    2 jajka
    2 żółtka
    ¾ szklanki cukru
    80g masła
    500g mascarpone
    Mus owocowy:
    2 łodygi rabarbaru
    100g malin
    100g jeżyn
    100g czarnej porzeczki
    3 łyżeczki agaru
    Bezy:
    3 białka
    150g cukru
    barwniki złoty w żelu i czerwony
    Tynk:
    200g gorzkiej czekolady
    75g śmietanki 30%
    40g masła
    kilka kropel czarnego barwnika
    Solony karmel:
    75g cukru
    35g zimnego masła
    50ml śmietanki kremówki 30%
    łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciastka Biszkopty Beza

Torcik czekoladowy, z kremem lime curd, musem owocowym, bezami, solonym karmelem, nasączony kolumbijską kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy te drugie na sztywną pianę. Dosypujemy cukier partiami, gdy piana będzie ubita na sztywno. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę, kakao i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do rantu. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po wystygnięciu dzielimy ciasto na 4 blaty. Składamy w rancie. Biszkopty nasączamy kawą. Jajka i żółtka mieszamy z cukrem za pomocą trzepaczką, dokładamy sok i skórkę z limonki i pokrojone w kostkę masło. Podgrzewamy na kuchence cały czas mieszając. Ja to robiłem na indukcji moc 6 na początku, gdy zaczął gęstnieć zmniejszylem do 4 i mieszamy do uzyskania konsystencji sztywnego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. dodajemy mascarpone i miksujemy. Przekładamy krem do tortownicy. Rabarbar myjemy i obieramy z wąsów, dodajemy resztę owoców, zagotowujemy, dodajemy agar. Wylewamy na biszkopt. Schładzamy. Wszystkie składniki tynku łączymy podgrzewając w rondelku. Wyciągamy przełożony tort z rantu i obkładamy kremem. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Przygotowujemy bezy i solony karmel. Białka ubijamy na sztywno, dokładamy powoli cukier. Na ściankach rękawa dajemy po kilka kropel barwnika. Wyciskamy na papier do pieczenia. Suszymy w 100 stopniach przez 1,5 godziny. Zabieramy się za karmel, do rondelka wsypujemy cukier i obserwujemy mieszając aby się nie przypalił. Następnie dodajemy masło, karmel będzie bardzo parował i zbije się, mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. Dolewamy śmietankę i powtarzamy krok, na koniec wsypujemy sól i przyprawy korzenne. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do zgęstnienia. Karmel wylewamy na wierzch. Dekorujemy bezami, owocami, ciastkami etc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Limonka Mascarpone Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować