Babeczki z frużeliną wiśniową i bezą włoską

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kruche babeczki z domową frużeliną wiśniową i opalaną bezą

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g mąki
    3/4 kostki masła
    2 łyżki cukru pudru
    1 jajko

    1 szklanka wiśni mrożonych
    3 łyżki cukru
    1,5 łyżki skrobii ziemniaczanej
    woda

    2 białka
    30ml wody
    150g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Bezy Babeczki Babeczki Beza

Babeczki z frużeliną wiśniową i bezą włoską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do woreczka
    i odstawiamy na godzinę do lodówki

    Ciasto wałkujemy. Szklanką wycinamy kółka.
    Blaszkę do muffinek smarujemy masłem lub olejem, i posypujemy bułką tartą.
    Kółka z ciasta układamy w otworach, dociskamy szklanką.
    Ewentualnie poprawiamy ręcznie.
    Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.

    Wiśnie i cukier wsypujemy do garnka, dodajemy wodę, tak by zakryła dno.
    Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie wody.
    Gotujące wiśnie zagęszczamy skrobią - powstanie gęsty kisiel.
    Odstawiamy do wystygnięcia.

    Wodę gotujemy z cukrem. W tym samym czasie ubijamy białka.
    Gdy woda z cukrem uzyska temperaturę 120 stopni, wlewamy powoli do ubitych białek.
    Całość ubijamy do momentu aż beza wystygnie.

    Na kruche spody wykładamy frużelinę,
    następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy bezę. Opalamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Cukiniowe cupcakes z cytrynową bezą włoską

To może cię zainteresować