Delikatny kakaowy biszkopt, dwie różne, świetnie współgrające ze sobą masy a do tego pyszna polewa. Po prostu niebo w gębie!
Składniki:
Ciasto:
32 dag mąki tortowej
32 dag cukru pudru
10 łyżek oleju
10 łyżek zimnej wody
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
Masa pomarańczowa:
300 ml śmietanki 30 %
125 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
1 śmietanfix
2 łyżki cukru pudru
starta skórka z pomarańczy
30 ml soku z pomarańczy
40 g pomarańczowej skórki kandyzowanej
Masa orzechowa:
budyń śmietankowy
400 ml mleka
125 g serka mascarpone
150 g orzechów włoskich
100 g masła
Polewa:
pół margaryny
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka w proszku (nie granulowane)
2 łyżki kakao
60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ciasto pomarańczowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przygotowujemy ciasto.
Żółtka ucieramy z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z kakao, proszkiem i sodą. Czynność powtarzamy do wyczerpania tych składników.
Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( (użyłam 22 x 33 cm) i pieczemy około 40 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do "suchego patyczka").
2.Przygotowujemy masę pomarańczową.
Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem i cukrem pudrem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.
Następnie miksujemy serek mascarpone z roztopioną czekoladą, sokiem i skórką pomarańczy.
Mieszankę przekładamy do ubitej śmietanki.
Dodajemy kandyzowną skórkę i dokładnie ale delikatnie mieszamy.
3.Przygotowujemy masę orzechową.
Robimy budyń w 0,4 l mleka. Jeśli jest bez cukru to dodajemy tyle ile napisane jest na opakowaniu.
Budyń odstawiamy do ostudzenia.
Wystudzony miksujemy z masłem, serkiem mascarpone oraz z drobno zmielonymi orzechami.
Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 równe części.
Na dolnej rozsmarowujemy masę orzechową.
Przykrywamy kolejną częścią i nakładamy na nią masę pomarańczową.
Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
4.Po tym czasie przygotowujemy polewę.
W garnuszku rozpuszczamy pół kostki margaryny i dodajemy do niej 4 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao.
Dokładnie mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia wszystkich składników.
Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszając tak aby nie było grudek.
Dodajemy skórkę pomarańczową i pokrywamy polewą całe ciasto.
Komentarze