Ciasto pomarańczowo-orzechowe

5 (173 ocen)

Delikatny kakaowy biszkopt, dwie różne, świetnie współgrające ze sobą masy a do tego pyszna polewa. Po prostu niebo w gębie!

Składniki:

  • Ciasto:

    32 dag mąki tortowej
    32 dag cukru pudru
    10 łyżek oleju
    10 łyżek zimnej wody
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody
    2 łyżki kakao

    Masa pomarańczowa:

    300 ml śmietanki 30 %
    125 g serka mascarpone
    100 g gorzkiej czekolady
    1 śmietanfix
    2 łyżki cukru pudru
    starta skórka z pomarańczy
    30 ml soku z pomarańczy
    40 g pomarańczowej skórki kandyzowanej

    Masa orzechowa:

    budyń śmietankowy
    400 ml mleka
    125 g serka mascarpone
    150 g orzechów włoskich
    100 g masła

    Polewa:

    pół margaryny
    4 łyżki mleka
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżki mleka w proszku (nie granulowane)
    2 łyżki kakao
    60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pomarańczowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotowujemy ciasto.

    Żółtka ucieramy z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z kakao, proszkiem i sodą. Czynność powtarzamy do wyczerpania tych składników.

    Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.

    Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( (użyłam 22 x 33 cm) i pieczemy około 40 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do "suchego patyczka").
  • 2. Przygotowujemy masę pomarańczową.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem i cukrem pudrem.

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.

    Następnie miksujemy serek mascarpone z roztopioną czekoladą, sokiem i skórką pomarańczy.

    Mieszankę przekładamy do ubitej śmietanki.

    Dodajemy kandyzowną skórkę i dokładnie ale delikatnie mieszamy.
  • 3. Przygotowujemy masę orzechową.

    Robimy budyń w 0,4 l mleka. Jeśli jest bez cukru to dodajemy tyle ile napisane jest na opakowaniu.

    Budyń odstawiamy do ostudzenia.

    Wystudzony miksujemy z masłem, serkiem mascarpone oraz z drobno zmielonymi orzechami.

    Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 równe części.

    Na dolnej rozsmarowujemy masę orzechową.

    Przykrywamy kolejną częścią i nakładamy na nią masę pomarańczową.

    Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • 4. Po tym czasie przygotowujemy polewę.

    W garnuszku rozpuszczamy pół kostki margaryny i dodajemy do niej 4 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao.

    Dokładnie mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia wszystkich składników.

    Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszając tak aby nie było grudek.

    Dodajemy skórkę pomarańczową i pokrywamy polewą całe ciasto.

    Wkładamy do lodówki na kolejne 2 godziny.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Kasza Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (151 ocen)

ciasto kawowo pomarańczowe

To może cię zainteresować