Babka cytrynowa z sercem w środku

0 (0 ocen)

Nie wyobrażam sobie Świąt bez cytrynowej babki.

Składniki:

  • Różowe ciasto ucierane:

    170 g mąki pszennej
    150 g masła
    110 g cukru
    3 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0/5 łyżeczki aromatu cytrynowego do ciast
    łyżeczka czerwonego barwnika w płynie

    Jasne ciasto:

    340 g mąki pszennej
    70 g cukru
    3 łyżeczki do pieczenia Delecta
    szklanka maślanki
    pół szklanki oleju
    3 jajka
    0/5 łyżeczki aromatu cytrynowego do ciast ciast Delecta
    skórka starta z jednej cytryny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka cytrynowa z sercem w środku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem, jajkami i aromatem na puszystą masę.

    Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

    Miksujemy do połączenia składników po czym dodajemy barwnik i miksujemy aż kolor będzie jednolity.

    Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).

    Upieczone odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. Jasne ciasto:
    Składniki suche mieszamy ze sobą.

    Maślankę miksujemy z olejem, jajkami oraz aromatem i skórką z cytryny.

    Dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia.

    Wystudzone, różowe ciasto kroimy na plasterki i za pomocą wykrawaczki do ciastek wycinamy wzór serca lub inny.

    Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną.

    Wykładamy do niej 1/3 jasnej masy.

    Następnie układamy serduszka (w pionie, jedno obok drugiego).

    Przykrywamy je resztą jasnej masy.

    Całość pieczemy około 45 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).

    Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować