Kakaowa rolada z budyniem, galaretką i stokrotkami

  • wyświetlono: 470 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wbrew pozorom deser jest naprawdę szybki i prosty w przygotowaniu.

Mienta

Składniki

masa budyniowa:

duży budyń śmietankowy
0/5 l mleka 2%
3 łyżki cukru
120 g miękkiego masła

galaretka:

galaretka truskawkowa
400 ml wody
kilkanaście umytych stokrotek

masa jasna na ciasto:

białko
3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
łyżka masła (bardzo miękkiego, najlepiej wyjąć je z lodówki dzień wcześniej)

masa ciemna na ciasto:

4 jajka
0/5 szklanki cukru
0/5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
50 g roztopionego i przestudzonego masła
1/4 łyżeczki sody

Sposób przygotowania przepisu:

Kakaowa rolada z budyniem, galaretką i stokrotkami

  • 1. Na początku przygotowujemy galaretkę.

    Rozpuszczamy ją w 400 ml wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.

    W płaskim naczyniu (np. formie na ciasto) układamy stokrotki lub inne jadalne kwiaty i zalewamy je wystudzoną galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 2. Przyrządzamy budyń.

    Z 0,5 l mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w niej zawartość opakowania.

    Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się wlewamy mieszankę i na najmniejszym ogniu cały czas mieszając chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

    Wystudzony budyń miksujemy na gładką masę z miękkim masłem.
  • 3. Przygotowujemy ciasto.

    Składniki na jasną masę dokładnie ze sobą mieszamy.

    Nakładamy do woreczka cukierniczego z wąską końcówką i na papierze do pieczenia (o wielkości blaszki) wyciskamy kropeczki. Wystarczy, że zrobimy to na połowie papieru ale masy jest wystarczająco dużo.

    Tak ozdobiony papier wkładamy do lodówki lub zamrażarki ( jeśli zmieścicie;)).
  • 4. Jajka na ciemną masę rozdzielamy.

    Białka ubijamy na sztywno z sodą.

    Gdy będą sztywnieć, stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy aż masa będzie gładka i błyszcząca.

    Dodajemy lekko roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką.

    Następnie dodajemy połowę roztopionego masła i połowę mąki wymieszanej z kakao (przesiane!).

    Delikatnie mieszamy i powtarzamy tą czynność.
  • 5. Ozdobiony papier układamy na blaszce do pieczenia i wykładamy na niego ciemną masę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

    Pieczemy 12 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i od razu przewracamy na drugą stronę ( najlepiej przewrócić je na kolejny arkusz papieru do pieczenia).

    Delikatnie zdejmujemy warstwę papieru tak aby nie uszkodzić jasnych kropeczek.

    Jeszcze raz przewracamy biszkopt na drugą stronę i rozsmarowujemy na nim masę budyniową.

    Na jednym brzegu układamy pokrojona w długie paski galaretkę (cała się nie zmieści więc resztę zjadamy :) ).

    Ciasto zwijamy na roladę i przekładamy na całą noc do lodówki.

    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkaroladabudyństokrotkijadalne kwiaty

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada z bitą śmietaną i galaletką .

Dodane przez: Annna MM

Rolada z bitą śmietaną i galaretką truskawkoą

Roladę biszkoptową robię często...

ROLADA WAFLOWA Z GALARETKA, HERBATNIKAMI I RODZYNKAMI

Dodane przez: diana09

Rolada waflowa z galaretką, herbatnikami...

To przepis od mojej mamy. Rolada...

image-0aigi6k

Dodane przez: karolinaholly

KAKAOWA SZARLOTKA Z BUDYNIEM

Wspaniale kakaowa i bardzo aromatyczna...

Rolada z truskawkami

Dodane przez: ula243

Rolada z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną

Delikatna rolada biszkoptowa z...

rolada

Dodane przez: Babcia Tereska

ROLADA Z BITĄ ŚMIETANĄ I GALARETKĄ

Przepis mam od znajomej Helenki...

Rolada bezowa z truskawkami i galaretką

Dodane przez: Andzia Pichci

Rolada bezowa z truskawkami i galaretką

Propozycja na pyszny deser w którym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE