Mini ptysie z bitą śmietaną

5 (154 ocen)

Pyszne, delikatne ptysie na jeden kęs, polecam :)

Składniki:

  • 20 dag mąki tortowej
    10 dag margaryny
    250 ml wody
    5 jajek
    szczypta soli
    bita śmietana
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Bita śmietana

Mini ptysie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia w średnim garnku. Zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę.

  • Mini ptysie z bitą śmietaną 2. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

  • 3. Po wystudzeniu przecinamy ptysie i nadziewamy je łyżką bitej śmietany.

    Przykrywamy i delikatnie posypujemy cukrem pudrem.
  • Mini ptysie z bitą śmietaną i nutellą 4. Takie małe ptysie świetnie smakują również z nutellą lub kawałkami owoców np. z bananami lub brzoskwiniami.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować