Kluski na parze z jagodami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Kluski na parze, pampuchy, buchty, parowańce, wiele nazw, jeden smak-smak dzieciństwa. Pulchne, gotowane na parze drożdżówki z jagodami podałam z jogurtem kokosowym. Wyglądają niemal jak jagodzianki, a można by rzec, że są nieco odchudzoną wersją tych tradycyjnych bułeczek. Nie zawierają masła, kruszonki i mają jedynie łyżkę cukru w cieście. Dodatkowo przyrządza się je o wiele szybciej, bo ciasto rośnie ekspresowo.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (używam szklanek 220 ml)
    170 ml mleka
    łyżka cukru
    30 g drożdży
    jajko
    łyżka oleju
    szczypta soli

    nadzienie:

    2 szklanki jagód
    łyżka cukru
    łyżka mąki ziemniaczanej

    dodatkowo:

    jogurt kokosowy/naturalny lub kwaśna śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kluski na parze z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z solą.

    Mleko podgrzewamy (jedynie do temperatury pokojowej), mieszamy z cukrem i drożdżami.

    Odstawiamy na 10 minut.

    Do rozczynu dodajemy jajko i olej.

    Całość dodajemy do mąki i zagniatamy na gładkie ciasto.

    Odstawiamy je do podwojenia objętości (około 30 minut).

    Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki, które nadziewamy jagodami.

    W moim garnku mieszczą się po 4 bułki.

    Każdą serię gotujemy na parze 8 minut.

    Podajemy z jogurtem lub śmietaną.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować