Pizza ze szparagami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepyszna wiosenna pizza na cieście z cukinii, polecam!

Składniki:

  • 300 g cukinii
    50 g otrębów owsianych
    150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    25 g świeżych drożdży
    2 łyżki ciepłego mleka
    łyżka cukru
    łyżeczka soli
    łyżka oregano
    łyżka oliwy

    sos paprykowy na spód pizzy:

    pół czerwonej papryki
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    łyżeczka pasty chili
    łyżeczka oregano
    łyżeczka suszonej bazylii

    dodatki:

    150 g startej mozzarelli
    200 g pieczarek
    ok. 10 zielonych szparagów
    mały zielony ogórek gruntowy
    ogórek kiszony
    cebulka dymka
    pół łyżeczki oregano
    2 łyżki masła
    sok z połowy cytryny

    sos szczypiorkowo-rzodkiewkowy:

    140 g jogurtu naturalnego
    rzodkiewka
    pół pęczka szczypiorku
    sól, pieprz do smaku

    zielone tabasco
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i wlewamy o nich ciepłe mleko.

    Mieszamy i dostawiamy na 10 minut.

    Cukinię obieramy, ścieramy na grubych oczkach i odstawiamy na 10 minut.

    Otręby mieszamy z mąką i solą i wlewamy do nich mleko z drożdżami oraz dodajemy odciśniętą z wody cukinię.

    Całość zagniatamy po czym dodajemy łyżkę oliwy i ponownie zagniatamy.

    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy resztę składników.

    Paprykę kroimy na bardzo małą kosteczkę i mieszamy z koncentratem, pastą chili i przyprawami.

    Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy na łyżce masła.

    Gdy wyparuje z nich cała woda, przekładamy na papierowy ręcznik i odstawiamy.

    Szparagi myjemy, kroimy na mniejsze części.

    Solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy na maśle aż zmiękną.

    Ogórki kroimy w plasterki, dymkę w piórka.
  • 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie wilgotnymi rękami rozciągamy na placek o średnicy mniej więcej 30 cm.

    Całość smarujemy sosem paprykowo-pomidorowym i posypujemy mozzarellą.

    Kolejno układamy na niej cebulkę, pieczarki, ogórka kiszonego, szparagi i ogórka zielonego.

    Posypujemy oregano i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
  • 4. Przygotowujemy sos.

    Jogurt mieszamy z drobno posiekanym szczypiorkiem oraz startą na małych oczkach rzodkiewką.

    Doprawiamy solą i pieprzem.

    Odstawiamy na czas pieczenia pizzy.

    Gotową podajemy z zielonym sosem tabasco i sosem szczypiorkowo-rzodkiewkowym.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować