Przepyszna wiosenna pizza na cieście z cukinii, polecam!
Składniki:
300 g cukinii
50 g otrębów owsianych
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
25 g świeżych drożdży
2 łyżki ciepłego mleka
łyżka cukru
łyżeczka soli
łyżka oregano
łyżka oliwy
sos paprykowy na spód pizzy:
pół czerwonej papryki
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżeczka pasty chili
łyżeczka oregano
łyżeczka suszonej bazylii
dodatki:
150 g startej mozzarelli
200 g pieczarek
ok. 10 zielonych szparagów
mały zielony ogórek gruntowy
ogórek kiszony
cebulka dymka
pół łyżeczki oregano
2 łyżki masła
sok z połowy cytryny
sos szczypiorkowo-rzodkiewkowy:
140 g jogurtu naturalnego
rzodkiewka
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Pizza ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zasypujemy cukrem i wlewamy o nich ciepłe mleko.
Mieszamy i dostawiamy na 10 minut.
Cukinię obieramy, ścieramy na grubych oczkach i odstawiamy na 10 minut.
Otręby mieszamy z mąką i solą i wlewamy do nich mleko z drożdżami oraz dodajemy odciśniętą z wody cukinię.
Całość zagniatamy po czym dodajemy łyżkę oliwy i ponownie zagniatamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
2.W tym czasie przygotowujemy resztę składników.
Paprykę kroimy na bardzo małą kosteczkę i mieszamy z koncentratem, pastą chili i przyprawami.
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy na łyżce masła.
Gdy wyparuje z nich cała woda, przekładamy na papierowy ręcznik i odstawiamy.
Szparagi myjemy, kroimy na mniejsze części.
Solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy na maśle aż zmiękną.
Ogórki kroimy w plasterki, dymkę w piórka.
3.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie wilgotnymi rękami rozciągamy na placek o średnicy mniej więcej 30 cm.
Całość smarujemy sosem paprykowo-pomidorowym i posypujemy mozzarellą.
Kolejno układamy na niej cebulkę, pieczarki, ogórka kiszonego, szparagi i ogórka zielonego.
Posypujemy oregano i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
4.Przygotowujemy sos.
Jogurt mieszamy z drobno posiekanym szczypiorkiem oraz startą na małych oczkach rzodkiewką.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy na czas pieczenia pizzy.
Gotową podajemy z zielonym sosem tabasco i sosem szczypiorkowo-rzodkiewkowym.
Komentarze