Młode ziemniaki zapiekane z twarożkiem i mozzarellą

4.5 (150 ocen)

Ziemniaczki zapiekane z serem a raczej z trzema rodzajami sera :) Danie które pachnie i smakuje wiosną. Dla fanów ziemniaków to przepis obowiązkowy.

Składniki:


  • 6 średniej wielkości młodych ziemniaków

    marynata do ziemniaków:

    łyżka oliwy z chili
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    2 łyżki soku z cytryny
    łyżeczka suszonego tymianku



    3 łyżki naturalnego, zmielonego twarożku
    2 łyżki twarożku typu włoskiego
    3 łyżki startej mozzarelli (lub cheddara, opcja również wypróbowana)
    pół pęczka cienkiego szczypiorku
    2 starte rzodkiewki
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Twarożek Ser

Młode ziemniaki zapiekane z twarożkiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki w całości gotujemy do miękkości.

    Odcedzamy je, przekrawamy na pół i obtaczamy w marynacie.

    Układamy na blaszce do pieczenia i w 200 stopniach pieczemy około 20 minut.

    Wszystkie sery mieszamy ze sobą oraz z posiekanym szczypiorkiem, startą rzodkiewką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

    Doprawiamy do smaku.

    Na każdego ziemniaka nakładamy farsz i zapiekamy do momentu rozpuszczenia się mozzarelli lub cheddara.

    Podajemy jako danie główne lub dodatek do innej potrawy.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować