Kruche babeczki z czekoladą i jagodowym twarożkiem

0 (0 ocen)

Ciasto nie zawiera glutenu, cukru i ciężkiego tłuszczu a nadzienie z twarożku i owoców jest tak lekkie, że nawet osoby na diecie mogą się skusić na taki deser.

Składniki:

  • Na 5 babeczek o średnicy ok 10 cm:

    3 łyżki naturalnego chudego twarożku (zmielonego jak na sernik)
    40 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem)
    jajko
    180 g pełnoziarnistej mąki teff



    70 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (jeśli dziecko jest uczulone na kakao to zróbcie mu porcję bez tego dodatku)
    2 łyżki posiekanych migdałów



    5 kopiastych łyżek naturalnego chudego twarożku (zmielonego jak na sernik)
    3 łyżki jagód (użyłam rozmrożonych, w sezonie użyjcie świeżych)
    jadalne kwiaty np. bratki i stokrotki (pamiętajcie o zrywaniu ich ze sprawdzonych miejsc, z dala od ulicy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z czekoladą i jagodowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy i schładzamy 10 minut w zamrażarce.

    Foremki smarujemy odrobinką tłuszczu i wykładamy ciastem.

    Rozkładamy na nich po kawałku papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą.

    Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

    Upieczone spody odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy ją na kruchych spodach.

    Brzegi posypujemy posiekanymi migdałami.

    Odstawiamy do zastygnięcia.

    Twarożek delikatnie mieszamy z jagodami i nakładamy go do babeczek.

    Ozdabiamy jadalnymi kwiatami.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować