Ciasto nie zawiera glutenu, cukru i ciężkiego tłuszczu a nadzienie z twarożku i owoców jest tak lekkie, że nawet osoby na diecie mogą się skusić na taki deser.
Składniki:
Na 5 babeczek o średnicy ok 10 cm:
3 łyżki naturalnego chudego twarożku (zmielonego jak na sernik)
40 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem)
jajko
180 g pełnoziarnistej mąki teff
70 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (jeśli dziecko jest uczulone na kakao to zróbcie mu porcję bez tego dodatku)
2 łyżki posiekanych migdałów
5 kopiastych łyżek naturalnego chudego twarożku (zmielonego jak na sernik)
3 łyżki jagód (użyłam rozmrożonych, w sezonie użyjcie świeżych)
jadalne kwiaty np. bratki i stokrotki (pamiętajcie o zrywaniu ich ze sprawdzonych miejsc, z dala od ulicy)
Komentarze