Torcik bezowy z kremem ajerkoniakowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy 20-21 cm. Blachy lekko natłuszczamy, aby papier się nie zwijał. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek dosypujemy po łyżce cukier, cały czas ubijając. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, dokładnie mieszamy. Na papier wykładamy ubitą pianę, wypełniając narysowane okręgi.
2.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni z funkcją termoobiegu, wstawiamy blachy z bezą i od razu zmniejszamy temperaturę do 110 stopni. Pieczemy 2 godziny, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy aż do całkowitego ostygnięcia. Ostrożnie usuwamy papier.
3.Przygotowujemy krem: śmietankę mieszamy z serem mascarpone, ubijamy na gęsty krem. Do kremu dodajemy w kilku porcjach ajerkoniak, ubijamy. Połowę kremu wykładamy na dolny blat (ja użyłam do tego rękawa cukierniczego, aby nie pokruszyć bezy). Na kremie rozkładamy połowę malin i przykrywamy drugim blatem. Wyciskamy rozetki z pozostałego kremu i układamy resztę malin.
Komentarze