Sernik japoński to wspaniałe ciasto. Angielska nazwa lepiej go opisuje, ponieważ rzeczywiście jest delikatny jak bawełna i mięciutki. To jedno z najlepszych ciast jakie jadłam! Sernik japoński nie przypomina polskich serników, które zwykle są dość zbite, o wyczuwalnej teksturze twarogu. Tymczasem sernik japoński jest bardzo ciekawy zarówno w smaku, jak i konsystencji. Polecam przepis na sernik japoński!
4.85 (184 ocen)
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.
Skorzystaj z rabatu na cały asortyment, również na produkty przecenione! Oferta dostępna w butiku przy ul. Kopernika 53a w Łodzi i na fiore.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Japoński sernik wygląda jakby wymagał dużej wprawy i sporego nakładu pracy. Nic bardziej mylnego! Na pewno jego przygotowanie nie zajmie wam więcej czasu niż upieczenie klasycznego sernika. Sernik po japońsku jest delikatny i napowietrzony dzięki kilku elementom. Przede wszystkim powstaje przy użyciu kremowego serka, a nie ciężkiego twarogu. Siłą rzeczy serniki na bazie twarogu są bardziej kremowe, mniej puszyste.
Kolejną ważną rzeczą są ubite białka. Dodajemy je na sam koniec do przygotowywanej masy, delikatnie mieszając. To istotne, ponieważ jeśli będziemy zbyt intensywnie mieszać masę, sernik japoński może opaść. Podobnie sprawa wygląda z otwieraniem piekarnika w trakcie pieczenia – nie róbcie tego, bo ciasto opadnie.
Puszysty sernik japoński to prawdziwy przysmak. Aby był idealny warto piec go w kąpieli wodnej. Pieczenie w kąpieli wodnej rekomendujemy też przy innych typach serników. Para unosząca się w piekarniku sprawia, że sernik jest wilgotny i nie wysycha zbyt szybko. Poza tym dzięki kąpieli wodnej ciasto będzie równe.
Sernik japoński pieczemy w klasycznej tortownicy. Jeśli chcecie jednak nieco urozmaicić kształt ciasta, możecie wybrać blachę kwadratową czy na przykład w kształcie serca. Sernik japoński najlepiej smakuje sam, ale można podać go też z lodami, bitą śmietaną i świeżymi owocami.
KH_01-2014
Zobacz też przepis na sernik z rosą!
Komentarze