Sernik japoński to wspaniałe ciasto. Angielska nazwa lepiej go opisuje, ponieważ rzeczywiście jest delikatny jak bawełna i mięciutki. To jedno z najlepszych ciast jakie jadłam! Sernik japoński nie przypomina polskich serników, które zwykle są dość zbite, o wyczuwalnej teksturze twarogu. Tymczasem sernik japoński jest bardzo ciekawy zarówno w smaku, jak i konsystencji. Polecam przepis na sernik japoński!
4.85 (184 ocen)
Japoński sernik wygląda jakby wymagał dużej wprawy i sporego nakładu pracy. Nic bardziej mylnego! Na pewno jego przygotowanie nie zajmie wam więcej czasu niż upieczenie klasycznego sernika. Sernik po japońsku jest delikatny i napowietrzony dzięki kilku elementom. Przede wszystkim powstaje przy użyciu kremowego serka, a nie ciężkiego twarogu. Siłą rzeczy serniki na bazie twarogu są bardziej kremowe, mniej puszyste.
Kolejną ważną rzeczą są ubite białka. Dodajemy je na sam koniec do przygotowywanej masy, delikatnie mieszając. To istotne, ponieważ jeśli będziemy zbyt intensywnie mieszać masę, sernik japoński może opaść. Podobnie sprawa wygląda z otwieraniem piekarnika w trakcie pieczenia – nie róbcie tego, bo ciasto opadnie.
Puszysty sernik japoński to prawdziwy przysmak. Aby był idealny warto piec go w kąpieli wodnej. Pieczenie w kąpieli wodnej rekomendujemy też przy innych typach serników. Para unosząca się w piekarniku sprawia, że sernik jest wilgotny i nie wysycha zbyt szybko. Poza tym dzięki kąpieli wodnej ciasto będzie równe.
Sernik japoński pieczemy w klasycznej tortownicy. Jeśli chcecie jednak nieco urozmaicić kształt ciasta, możecie wybrać blachę kwadratową czy na przykład w kształcie serca. Sernik japoński najlepiej smakuje sam, ale można podać go też z lodami, bitą śmietaną i świeżymi owocami.
KH_01-2014
Zobacz też przepis na sernik z rosą!
Komentarze