Cotton Soft Japanese Cheesecake (sernik japoński)

  • wyświetlono: 40213 |
  • dodany do książki kucharskiej: 42 |
  • polecenia: 3

Sernik japoński to wspaniałe ciasto. Angielska nazwa lepiej go opisuje, ponieważ rzeczywiście jest delikatny jak bawełna i mięciutki. To jedno z najlepszych ciast jakie jadłam! Sernik japoński nie przypomina polskich serników, które zwykle są dość zbite, o wyczuwalnej teksturze twarogu. Tymczasem sernik japoński jest bardzo ciekawy zarówno w smaku, jak i konsystencji. Polecam przepis na sernik japoński!

capri
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 100min

Składniki

130 gramów cukru
2 łyżki cukru waniliowego
6 jaj
60 gramów mąki pszennej tortowej
20 gramów mąki ziemniaczanej
250 gramów serka typu philadelphia
100 ml pełnego mleka
50 gramów masła
szczypta soli
dowolna dekoracja

Sposób przygotowania przepisu:

Cotton Soft Japanese Cheesecake (sernik japoński)

  • cvdcd1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, serek i mleko, mieszamy trzepaczką, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników, masę schładzamy do temperatury pokojowej.
  • ccddsc2. Kiedy masa nam stygnie boki i dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • ccsd3. A następnie dno i boki na zewnątrz owijamy szczelnie folią aluminiową
  • cdscc4. Białka oddzielamy od żółtek. Do schłodzonej masy dodajemy po jednym żółtku i mieszamy trzepaczką.
  • sdccs5. Stopniowo do masy serowo - żółtkowej dodajemy mąkę pszenną, przesiewając ją partiami, to samo robimy z mąką ziemniaczaną. Robimy to małymi porcjami, żeby nie powstały grudki, jeśli jednak zdarzy się, że sypnie nam się za dużo i powstaną grudki, możemy uratować ciasto poprzez przetarcie jej przez gęste sitko.
  • sdccdcd6. Białka ubijamy ze szczyptą soli do mniej więcej takiego momentu.
  • dsdsdssd7. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy na pianę (ale nie sztywną, tylko do takiego momentu).
  • dsdvdvdv8. Pianę białkową dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
  • sddsdsds9. Ciasto przelewamy ostrożnie do wyłożonej papierem i owiniętej folią tortownicy.
  • sdvdsds10. Tortownicę wstawiamy do wypełnionego w 1/3 wodą naczynia żaroodpornego lub blachy.
  • vddvvddv11. Wierzch ciasta przykrywamy płatem folii, aby za szybko nam się nie przyrumienił (na 20 minut przed końcem pieczenia usuwamy folię), pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku około 70 – 75 minut, na złoto. Do suchego patyczka (ale nie otwierajcie za często drzwiczek, bo sernik może opaść). Studzimy przez 40 minut w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy lekko drzwiczki na kolejne 30, potem sernik japoński wyjmujemy na blat.

Sernik japoński – przepis

Japoński sernik wygląda jakby wymagał dużej wprawy i sporego nakładu pracy. Nic bardziej mylnego! Na pewno jego przygotowanie nie zajmie wam więcej czasu niż upieczenie klasycznego sernika. Sernik po japońsku jest delikatny i napowietrzony dzięki kilku elementom. Przede wszystkim powstaje przy użyciu kremowego serka, a nie ciężkiego twarogu. Siłą rzeczy serniki na bazie twarogu są bardziej kremowe, mniej puszyste.

Kolejną ważną rzeczą są ubite białka. Dodajemy je na sam koniec do przygotowywanej masy, delikatnie mieszając. To istotne, ponieważ jeśli będziemy zbyt intensywnie mieszać masę, sernik japoński może opaść. Podobnie sprawa wygląda z otwieraniem piekarnika w trakcie pieczenia – nie róbcie tego, bo ciasto opadnie.

Przepis na sernik japoński

Puszysty sernik japoński to prawdziwy przysmak. Aby był idealny warto piec go w kąpieli wodnej. Pieczenie w kąpieli wodnej rekomendujemy też przy innych typach serników. Para unosząca się w piekarniku sprawia, że sernik jest wilgotny i nie wysycha zbyt szybko. Poza tym dzięki kąpieli wodnej ciasto będzie równe.

Sernik japoński pieczemy w klasycznej tortownicy. Jeśli chcecie jednak nieco urozmaicić kształt ciasta, możecie wybrać blachę kwadratową czy na przykład w kształcie serca. Sernik japoński najlepiej smakuje sam, ale można podać go też z lodami, bitą śmietaną i świeżymi owocami.

KH_01-2014

Zobacz też przepis na sernik z rosą!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zyciez_roznych_stron_swiatabiszkoptsernikjajamasłona parzekonkurs_fotosernik japońskisernik japoński przepis

Komentarze

Podobne przepisy

image-0dygag6

Dodane przez: tasty-and-fit

sernik domek, chatka Baby Jagi

Klasyczny sernik domek z prawdziwym...

Sernik „Domek”

Dodane przez: Kalina

Sernik „Domek Baby-Jagi"

Ten sernik gości w naszym domu...

Makowiec japoński

Dodane przez: RedakcjaPP

Makowiec japoński

Przepis na ten makowiec japoński...

image-0v0te6j

Dodane przez: Di bloguje

Sernik japoński z 3 składników (z białą czekoladą,...

Kolejny dowód na to, że najprostsze...

sernik z musem czekoladym i wiśniami z nalewki

Dodane przez: klementynka

sernik z musem czekoladowym i wiśniami z...

Mój ulubiony, bo bez spodu, za...

Szarlotka japońska

Dodane przez: Goszka

Szarlotka japońska

Różne nazwy ma to ciasto: makowiec...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE