Tort 'topniejące lody'

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo prosty i efektowny tort na różną okazję np.gdy nie mamy pomysłu na tort dla nastolatki. Pieczeniem ciast i robieniem tortów w stylu angielskim zajmuje się od dawna. Jest to moja pasja i w moje wyroby wkładam cale serce, gdyż jest to coś co naprawdę kocham robić.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt o wymiarach średnicy 18cm
    3 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru

    300 ml kremówki 30%
    300g serka mascarpone
    1 śmietanfix
    2 łyżki cukru pudru
    brzoskwinie z puszki
    ciasteczka w czekoladzie Rido

    100g miękkiego masła 82%
    2 łyżki cukru pudru
    1łyżka soku z cytryny

    Gotowa masa cukrowa + barwniki
    1 wafelek do lodów
    kolorowa posypka do deserów
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort 'topniejące lody' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt na 3 krążki.
  • śmietana z mascarpone 2. Zimną kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietanfix. Tak przygotowaną masą przekładamy nasz tort.
  • chrupki , ciasteczka rido 3. Na dno tortownicy kładziemy jeden krążek biszkoptu(biszkopt skrapiamy sokiem z brzoskwiń), dajemy połowę kremówki, wciskamy ciasteczka Rido w śmietanę, przykrywamy biszkoptem, na biszkopt wyłóż pozostałą śmietanę i pokrojone brzoskwinie. Przykryj ostatnim krążkiem i wstaw do lodówki do schłodzenia na 2 godziny.
    Po schłodzeniu tort wyjmij z obręczy , dookoła wyrównaj boki z nadmiaru śmietany.
  • krem maślany 4. Krem maślany: masło ubij na puch następnie dodaj cukier puder z sokiem i ubijaj jeszcze kilka minut.
  • krem maślany 5. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki zanim obłożymy go masą
  • kolorowa masa cukrowa 6. Przygotuj kilka kolorów masy cukrowej.
    około 400g niebieskiej 100 gram białej i dwa dowolne kolory po około 50 gram.
  • tort 7. Masę cukrową zagniatamy ,aby nabrała elastyczności. Niebieską masę cukrowa rozwałkuj i przełóż na tort posmarowany masą maślaną. Masę dokładnie dociskamy do naszego ciasta , a nadmiar masy cukrowej ścinamy u dołu. Białą masę również rozwałkuj i wytnij taki duży kleks, który położysz na masę niebieską.
  • dekoracja 8. Na środku tortu połóż białą kulkę lekko spłaszczoną. Delikatnie palcami dociśnij białą kulkę w masę na torcie aby wtopiła się w tło białej masy tworząc rozpuszczoną białą kulkę lodów. Następnie zrób dwie dowolne kulki doklej do białej i udekoruj wafelkiem do lodów wciskając go w kulki z masy. Na koniec posypujemy kolorowymi groszkami tort imitując posypkę na lodach.

Porady

Nigdy nie nakładaj masy cukrowej bezpośrednio na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować