Torcik Pavlova dla wnucząt

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Torcik Pavlova przygotowałam z okazji święta Babci dla moich wnucząt,których bardzo kocham. Wiem że uwielbiają bezy ,śmietanę bitą no i truskawki dlatego wszystkie te składniki połączyłam w tym torciku.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Beza;
    białka 5 szt,
    cukier drobny 2 szkl,
    mąka ziemniaczana 1 łyżka duża,
    sok z cytryny 1 łyżka duża,

    krem śmietankowy z mascarpone;
    śmietana 30 % 600 ml,
    serek mascarpone 250 g,
    cukier puder 2 łyżki,
    listki mięty kilka szt,

    Dodatkowo;
    truskawki 400 - 500 g,
    listki mięty do ozdoby,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik pavlova dla wnucząt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik Pavlova dla wnucząt 1. Przygotować potrzebne składniki.
    Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
    Truskawki umyć, osuszyć i pokroić zostawiając kilka w całości.

    Przygotowanie bezy;
    Białka oddzielić od żółtek, ubijać powoli dodając stopniowo drobny cukier.
    Gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny,delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
    Na przygotowaną wcześniej blachę wraz z wykrojonymi z papieru do pieczenia kształtami przenosić masę i formować kształty jakie chcemy uzyskać.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 10 minut,po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy około 2 godzin.
    Upieczone bezy wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie zdejmujemy z blachy.

    Krem śmietankowy z mascarpone;
    Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy, dodając cukier puder ,serek mascarpone oraz posiekane listki mięty.
    Ubijać do uzyskania gęstego kremu.

    Składanie torcika;
    Większy krążek bezy ułożyć na paterze lub większym talerzu, nałożyć część kremu śmietankowego z serkiem mascarpone ,obłożyć pokrojonymi truskawkami.
    Nałożyć mniejszą bezę i zrobić to samo , na środek włożyć pokrojone truskawki, przykryć kremem śmietankowym z serkiem mascarpone.
    Całość udekorować truskawkami oraz listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować