Torcik Pavlova przygotowałam z okazji święta Babci dla moich wnucząt,których bardzo kocham. Wiem że uwielbiają bezy ,śmietanę bitą no i truskawki dlatego wszystkie te składniki połączyłam w tym torciku.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Beza;
białka 5 szt,
cukier drobny 2 szkl,
mąka ziemniaczana 1 łyżka duża,
sok z cytryny 1 łyżka duża,
Torcik pavlova dla wnucząt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować potrzebne składniki.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić zostawiając kilka w całości.
Przygotowanie bezy;
Białka oddzielić od żółtek, ubijać powoli dodając stopniowo drobny cukier.
Gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny,delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
Na przygotowaną wcześniej blachę wraz z wykrojonymi z papieru do pieczenia kształtami przenosić masę i formować kształty jakie chcemy uzyskać.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 10 minut,po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy około 2 godzin.
Upieczone bezy wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie zdejmujemy z blachy.
Krem śmietankowy z mascarpone;
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy, dodając cukier puder ,serek mascarpone oraz posiekane listki mięty.
Ubijać do uzyskania gęstego kremu.
Składanie torcika;
Większy krążek bezy ułożyć na paterze lub większym talerzu, nałożyć część kremu śmietankowego z serkiem mascarpone ,obłożyć pokrojonymi truskawkami.
Nałożyć mniejszą bezę i zrobić to samo , na środek włożyć pokrojone truskawki, przykryć kremem śmietankowym z serkiem mascarpone.
Całość udekorować truskawkami oraz listkami mięty.
Komentarze