TORT na DZIEŃ BABCI I DZIADKA

4.5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Tort z ciastem kakaowym, przełożony kremem mascarpone i mandarynkowym.Tort typu drip-cake z dekoracją bezikową.Tort zrobiłam sobie i mężowi na nasze święto,oczywiście dla wnuków i rodziny.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto kakaowe: 2 x
    -3 jajka
    -200 g. cukru
    -280 g. mąki
    -4 łyżki kakao
    -1/2 łyżeczki sody
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -150 ml. mleka
    -100 g. masła, rozpuszczonego
    -ok. 5 łyżek gorącej wody

    nasączenie:
    -280 g.dżemu wiśniowego
    -1/2 szklanki gorącej wody

    krem mascarpone:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -130 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -500 g. serka mascarpone
    -500 g. jogurtu greckiego
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody


    krem mandarynkowy:
    -2 puszki mandarynek
    -2 galaretki pomarańczowe
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -1 śmietan-fix
    -3 łyżki cukru pudru

    obłożenie:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -2 łyżki cukru pudru
    -1 śnieżka
    -1 krem śmietankowy do tortów w proszku
    -500 g. serka mascarpone
    -barwnik czerwony i niebieski, jadalny

    drip-cake
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. gorzkiej czekolady

    beziki:
    -2 białka
    -szczypta soli
    -3/4 szklanki cukru pudru
    -1 łyżeczka maki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka soku z cytryny
    -barwnik jadalny, czerwony i niebieski

    dodatkowo:
    -kilka czekoladek z ptasiego mleczka
    -pozłocone płatki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort z kremem

Tort na dzień babci i dziadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto-Masło roztopić i ostudzić do płynnego.Jajka zmiksować z cukrem. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.Miksować dolewając mleko potem masło.Na koniec dolać gorącą wodę, wymieszać i przelać do tortownicy 27 cm.Tortownica wyłożona krążkiem papieru do pieczenia.Piec 25-30 min. Wyłożyć, zdjąć papier i ostudzić. Drugi upiec tak samo. Obydwa przekroić na dwa krążki.
  • spody 2. Spody ciasta włożyć do dwóch jednakowych tortownic.Obydwa nasączyć większą połową dżemu.Zostawić trochę samego soku na nasączenie gór ciasta.
  • krem 3. krem mascarpone-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt, serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Połowę wyłożyć do jednej tortownicy a resztę do drugiej tortownicy.
  • góry ciasta 4. Przykryć górami ciasta.
  • nasączenie 5. Nasączyć resztą soku dżemowego.
  • krem mandarynkowy 6. krem mandarynkowy-Zawartość z dwóch puszek, zblenderować. Zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić w tym galaretki.Ostudzić do lekkiego tężenia.Zimną śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dolewać porcjami galaretki i krótko zmiksować. Wyłożyć do jednej tortownicy.
  • tort przełożony 7. Ciasto z drugiej tortownicy, wyjąć i ostrożnie odwrócić i włożyć na krem mandarynkowy.Schłodzić parę godzin
  • zdjęcie zabezpieczeń 8. Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
  • obłożenie 9. obłożenie-Śmietankę ubić z pudrem, śnieżką i suchym kremem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Posmarować cały tort, lecz zostawić trochę na kolorowe kleksy.
  • kleksy 10. Pozostawiony krem zafarbować na czerwono i niebiesko. Wokół tortu poukładać kolorowe kleksy.
  • wyrównanie boku 11. Dużą łopatką wyrównać powierzchnię tortu.
  • drip-cake 12. drip-cake-Nad para roztopić czekoladę w śmietance.Oblać krawędź tortu, tak że sople czekolady, swobodnie pospływają po bokach.
  • przygotowanie do robienia bezików 13. beziki- Czyste białka ubić ze szczyptą soli i porcjami pudru.Przesiać mąkę, wlać sok i zmiksować.Za pomocą pędzelka namalować po dwa pasy, farbkami jadalnymi w środku woreczka cukierniczego.Woreczek może być bez ozdobnej końcówki.
  • beziki przed pieczeniem 14. Wycisnąć beziki na blaszkę z papierem do pieczenia.
  • po wysuszeniu 15. Suszyć w nagrzanym piekarniku do 100 *C,przy minimalnie otwartych drzwiczkach z termoobiegiem ok.3-4 godz. Zależy od wielkości bezików. Najlepiej sprawdzić przełamując bezika.
  • udekorowanie 16. Udekorować środek tortu bezikami. Dół tortu udekorować pokrojonym,ptasim mleczkiem. Dodatkowo posypać górę czekoladowymi płatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować