Tort z kwiatkami 3 D w galaretce

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort z biszkoptem i 3 kremami, 2 z OREO a 1 bueno. Tort z żelką truskawkową i obłożony kremem maślanym z OREO. Tort udekorowany galaretką z kwiatkami 3 D. Taką dekorację, robiłam 1 raz, podglądnęłam na filmikach na YouTube. Tort zrobiłam na Dzień Babci, dla wnuków i rodziny.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 22,01,2024
    BISZKOPT:
    -7 jajek
    -150 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 ml. oleju
    -50 g. gorzkiej czekolady

    NASĄCZENIE:
    -sok pomarańczowy

    KREM CZEKOLADOWY Z OREO:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -150 g. czekolady z OREO
    -125 g. serka mascarpone
    -250 g. sera z wiaderka
    -20 g. cukru pudru
    -12 g. żelatyny
    -ok. 80 ml. wody
    -70 g. ciasteczek OREO

    KREM KINDER BUENO:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. czekolady białej
    -6 batoników Kinder Bueno
    -250 g. sera z wiaderka
    -125 g. serka mascarpone
    -10 g. cukru pudru
    -12 g. żelatyny
    -80 ml. wody do żelatyny


    ŻELKA TRUSKAWKOWA:
    -350 ml. frużeliny truskawkowej
    -7 g. żelatyny+ odrobina zimnej wody
    -1/2 galaretki truskawkowej
    -125 ml. wody do galaretki

    KREM Z OREO:
    -400 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. OREO
    -10 g. cukru pudru
    -8 g. żelatyny
    -50 ml. wody

    KREM DO TYNKU:
    -300 g. masła
    -300 g. mleka skondensowanego, słodzonego
    -2 szt. ciasteczek OREO

    GALARETKO-ŻELKA:
    -700 ml. wody o smaku malinowym
    -20 g. żelatyny +100 ml. wody
    -200 g. wody + 1 galaretka krystaliczna, tu cytrynowa

    ŚMIETANKA KOLOROWA DO KWIATKÓW:
    -300 ml. śmietanki 30 %
    -120 ml. mleka
    -15 g. cukru
    -15 g. żelatyny
    -barwniki jadalne

    GALARETKA NIEBIESKA- TŁO:
    -300 ml. wody
    -1 galaretka borówkowa
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Tort z kwiatkami 3 d w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 1. biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 26 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 2. spód-Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm. Na spód rantu, włożyć dolny blat biszkoptu, przecięciem do góry. Trochę nasączyć.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 3. krem z OREO- Ciasteczka rozdzielić i zdrapać z nich nadzienie. Rozpuścić czekoladę w śmietance, nad parą, wraz z tym nadzieniem. Przecedzić a potem ostudzić i schłodzić, przynajmniej z godz. w lodówce. Ciasteczka z czekolady i suche bez nadzienia, zblendować na żwirek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę czekoladową z serem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za zimną, ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Do kremu dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać szpatułką. Krem wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i go nasączyć.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 5. krem bueno- Nad parą rozpuścić czekoladę ze śmietanką i 3 pokruszonymi batonikami. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godz. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę ubić z serem i z pudrem do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Dodać posiekane 3 batoniki i krótko zmiksować. Wylać na 2 blat biszkoptowy.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 6. żelka- Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Wodę zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretkę a potem napęczniałą żelatynę. Dodać tam frużelinę i wymieszać. Wystudzić, do lekkiego tężenia i przelać do zafoliowanego rantu fi 20. Schłodzić do zestalenia. Zrobić to dzień wcześniej, przed składaniem tortu.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 7. Wyjąć żelkę i ułożyć na środek kremu.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 8. krem z OREO- Ciasteczka zblendować na żwirek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Dodać ciasteczka, wymieszać i wylać na żelkę.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 9. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym. Tort schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 10. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia z tortu. Przykryć tort podkładką i paterą i odwrócić do góry nogami. (Koniecznie wcześniej kleksem kremu albo masłem, przykleić podkład z paterą a potem tortem.)
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 11. tynk-Miękkie masło, zmiksować do białości, potem dolewać mleko skondensowane. Na koniec dodać zmiksowane Oreo. Posmarować kremem cały tort. Trochę kremu zostawić na rozetki. Ząbkowaną szpatułką zrobić wzorek, wokół boku i góry tortu. Tort schłodzić.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 12. galaretka- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Wodę do galaretki, zagotować, odstawić i rozpuścić tam galaretkę a potem napęczniałą żelatynę. Wlać do wody malinowej, wymieszać i przelać do szklanego naczynia fi 22. Schłodzić do zestalenia.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 13. Przygotować przybory, specjalne stalówki do robienia kwiatów i liści. Potrzebna też będzie strzykawka, gruba igła i jadalne farbki.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 14. śmietanka kolorowa- Do śmietanki, dodać mleko, cukier i żelatynę. Podgrzewać na wolnym ogniu, do ich rozpuszczenia, ciągle mieszając. Nie wolno zagotować. Porozlewać do szklanek i zafarbować na odpowiednie kolory. Włożyć te szklanki do naczynia z ciepłą wodą, żeby nie zgęstniało.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 15. Na galaretce, zaznaczyć miejsca na kwiatki, wycinając małe wgłębienia. W te wgłębienia pokłuć igłą z farbką brązową, będą to pręciki kwiatków. Nadmiar płynu, zdejmować z galaretki.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 16. kwiatki- Do strzykawki, włożyć odpowiednią stalówkę, nabierać kolorowy płyn.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 17. Robić kolorowe kwiaty i liście w galaretce. Na YouTube, jest mnóstwo filmików, warto oglądnąć kilka, jak to się robi.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 18. Ostrożnie odwrócić i sprawdzić czy gdzieś nie dołożyć płatka do kwiatka.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 19. galaretka niebieska- Aby tło było wyraźne, to zalać rozpuszczoną i zimną galaretką. Naczynie z galaretką schłodzić do zestalenia.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 20. Naczynie obkroić nożem a potem włożyć dno do gorącej wody, ale na chwilkę. Nie za długo, bo galaretka może się rozpuścić za mocno. Odwrócić na deskę a potem przenieść na tort. Wokół galaretki zrobić rozetki, zapobiegnie to jej przesunięciu.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 21. Robiłam jednocześnie dwa identyczne torty.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 22. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 23. Porcja
  • Tort z kwiatkami 3 D w galaretce 24. Kolorową śmietankę, można ponalewać do silikonowych foremek. Ozdoby można wykorzystać do dekoracji tortu. Albo dzieciom zaserwować jako żelki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować