REKLAMA

Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym

wyświetlono: 1560 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Tort urodzinowy, mocno pomarańczowy. Z kremem pomarańczowym, wkładką i dekoracją też pomarańczową. Tort zrobiłam na urodziny zięcia, wszystkim bardzo smakował.

opublikowany: 10.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.

Składniki:

  • OWOCE:
    -7 dużych pomarańczy
    -500 ml. wody
    -500 g. cukru

    GALARETKOWA WKŁADKA:
    -sok i miąższ z pomarańczy
    -woda do uzupełnienia do 700 ml.
    -2 galaretki pomarańczowe

    BISZKOPT 30x40 i fi 25:
    -7 jajek
    -150 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -kilka plastrów pomarańczy z syropu

    KREM POMARAŃCZOWY:
    -1 l. śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -200 ml. musu z pomarańczy
    -280 g. dżemu pomarańczowo- ananasowego
    -70 g. cukru pudru
    -35 g. żelatyny
    -ok. 150 ml. wody
    -300 g. borówki amerykańskiej

    GALARETKA:
    -700 ml. wody
    -2 galaretki krystaliczne
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 1. owoce- Dzień wcześniej przygotować pomarańcze. Każdą pomarańczę, zaparzyć wrzątkiem i pod bieżącą wodą wyszorować szczoteczką. Początki pomarańczy odkroić grubsze a potem plastry ok. 3mm. Boki odstawić, z nich wycisnąć sok, jak i zdrapać miąższ, będzie potrzebny do galaretkowej wkładki.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 2. W szerokim naczyniu zagotować wodę z cukrem. Kłaść po kilka plastrów i gotować z 5 min. odwrócić i tak samo pogotować. Z resztą plastrów postąpić tak samo.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 3. Łyżką cedzakową, wyjąć i przełożyć do naczynia. Syropem zalać plastry pomarańczy, wystudzić i schować do lodówki.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 4. galaretkowa wkładka- Miąższ z pozostałych kawałków z pomarańczy, można przetrzeć przez sitko, albo zblendować. Dodać wyciśnięty sok i uzupełnić wodą do 700 ml. Zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretki. Spróbować czy nie za kwaśne, to można posłodzić. Galaretki wystudzić i przelać do zafoliowanej miski. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 5. Przygotować blaszkę 30x40 cm. Spód blaszki wyścielić papierem, ale wpierw namalować potrzebne kontury. Podzielić na 3 części i zaznaczyć miejsca gdzie będziemy kłaść pół plastry pomarańczy. Papier odwrócić czystą stroną do góry. Plastry wysuszyć w ręczniku papierowym i przeciąć na pół. Ale te ładniejsze odstawić całe do dekoracji. Połówki plastrów ułożyć w blaszce w odstępach. Z reszty plastrów, wyciąć miąższ i zblendować, będzie potrzebny do kremu.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 6. biszkopt-Oprócz blaszki z pomarańczami, przygotować też tortownicę 25 cm. wyścielaną papierem tylko na spodzie. Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łopatką. Mniej niż 1/3 ciasta przelać do tortownicy, wyrównać i piec ok. 15 min. w 175 *C. Resztę ciasta przełożyć do dużego rękawa cukierniczego, bez tylki. Wycisnąć ciasto między pomarańczami i dokładnie rozsmarować wszystkie wolne przestrzenie.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 7. Wycisnąć resztę ciasta i ponownie rozsmarować. Piec też ok. 15-17 min. w 175*C.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 8. Po upieczeniu, delikatnie zdjąć papier i odstawić do wystygnięcia.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 9. Biszkopt z blaszki, przekroić na 3 pasy.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 10. koszyczek-Tortownicę fi 27 wyżej zabezpieczyć a na spód włożyć podkładkę pod tort.
    Pasami z biszkoptu, obłożyć boki tortownicy.(poszło mi 2 całe pasy i kawałeczek z 3). Na spód włożyć biszkopt z tortownicy.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 11. Spód koszyczka, posmarować musem z pomarańczy i ułożyć wkładkę galaretkową.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 12. krem- Najpierw umyć i osuszyć borówkę. Kilkanaście ładnych odstawić do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem a potem serkami, musem i dżemem. Miksując, dolewać letnią żelatynę, ale nie długo. Dodać borówkę i wymieszać łopatką, śpiesząc się bo krem szybko gęstnieje. Przelać do tortownicy i wyrównać.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 13. dekoracje-Na górze ułożyć plastry pomarańczy i udekorować borówką amerykańską. Schłodzić z godzinę w lodówce.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 14. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego żelowania. Wylać do tortownicy i schłodzić tort całą noc w lodówce.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 15. Zdjąć zabezpieczenia i ułożyć tort na paterze. Tort przechowywać w lodówce.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 16. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 17. Porcja.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Jarosława Wyrozębska

Tort pomarańczowy

Tort pomarańczowy o smaku niemal identycznym jak z cukierni "Sowa"

kategoria: Ciasta torty opublikowany: 26.02.2020 | wyświetlono: 1503 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: capri capri

tort pomarańczowy straciatella

Lekki, łatwy do zrobienia, orzeźwiający torcik :)

kategoria: torty Desery galaretki tort z owocami opublikowany: 07.07.2014 | wyświetlono: 712 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE