Tort urodzinowy, mocno pomarańczowy. Z kremem pomarańczowym, wkładką i dekoracją też pomarańczową. Tort zrobiłam na urodziny zięcia, wszystkim bardzo smakował.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
OWOCE:
-7 dużych pomarańczy
-500 ml. wody
-500 g. cukru
GALARETKOWA WKŁADKA:
-sok i miąższ z pomarańczy
-woda do uzupełnienia do 700 ml.
-2 galaretki pomarańczowe
BISZKOPT 30x40 i fi 25:
-7 jajek
-150 g. cukru
-120 g. mąki tortowej
-120 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-kilka plastrów pomarańczy z syropu
KREM POMARAŃCZOWY:
-1 l. śmietanki 30 %
-500 g. serka mascarpone
-200 ml. musu z pomarańczy
-280 g. dżemu pomarańczowo- ananasowego
-70 g. cukru pudru
-35 g. żelatyny
-ok. 150 ml. wody
-300 g. borówki amerykańskiej
GALARETKA:
-700 ml. wody
-2 galaretki krystaliczne
Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.owoce- Dzień wcześniej przygotować pomarańcze. Każdą pomarańczę, zaparzyć wrzątkiem i pod bieżącą wodą wyszorować szczoteczką. Początki pomarańczy odkroić grubsze a potem plastry ok. 3mm. Boki odstawić, z nich wycisnąć sok, jak i zdrapać miąższ, będzie potrzebny do galaretkowej wkładki.
2.W szerokim naczyniu zagotować wodę z cukrem. Kłaść po kilka plastrów i gotować z 5 min. odwrócić i tak samo pogotować. Z resztą plastrów postąpić tak samo.
3.Łyżką cedzakową, wyjąć i przełożyć do naczynia. Syropem zalać plastry pomarańczy, wystudzić i schować do lodówki.
4.galaretkowa wkładka- Miąższ z pozostałych kawałków z pomarańczy, można przetrzeć przez sitko, albo zblendować. Dodać wyciśnięty sok i uzupełnić wodą do 700 ml. Zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretki. Spróbować czy nie za kwaśne, to można posłodzić. Galaretki wystudzić i przelać do zafoliowanej miski. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
5.Przygotować blaszkę 30x40 cm. Spód blaszki wyścielić papierem, ale wpierw namalować potrzebne kontury. Podzielić na 3 części i zaznaczyć miejsca gdzie będziemy kłaść pół plastry pomarańczy. Papier odwrócić czystą stroną do góry. Plastry wysuszyć w ręczniku papierowym i przeciąć na pół. Ale te ładniejsze odstawić całe do dekoracji. Połówki plastrów ułożyć w blaszce w odstępach. Z reszty plastrów, wyciąć miąższ i zblendować, będzie potrzebny do kremu.
6.biszkopt-Oprócz blaszki z pomarańczami, przygotować też tortownicę 25 cm. wyścielaną papierem tylko na spodzie. Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łopatką. Mniej niż 1/3 ciasta przelać do tortownicy, wyrównać i piec ok. 15 min. w 175 *C. Resztę ciasta przełożyć do dużego rękawa cukierniczego, bez tylki. Wycisnąć ciasto między pomarańczami i dokładnie rozsmarować wszystkie wolne przestrzenie.
7.Wycisnąć resztę ciasta i ponownie rozsmarować. Piec też ok. 15-17 min. w 175*C.
8.Po upieczeniu, delikatnie zdjąć papier i odstawić do wystygnięcia.
9.Biszkopt z blaszki, przekroić na 3 pasy.
10.koszyczek-Tortownicę fi 27 wyżej zabezpieczyć a na spód włożyć podkładkę pod tort.
Pasami z biszkoptu, obłożyć boki tortownicy.(poszło mi 2 całe pasy i kawałeczek z 3). Na spód włożyć biszkopt z tortownicy.
11.Spód koszyczka, posmarować musem z pomarańczy i ułożyć wkładkę galaretkową.
12.krem- Najpierw umyć i osuszyć borówkę. Kilkanaście ładnych odstawić do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem a potem serkami, musem i dżemem. Miksując, dolewać letnią żelatynę, ale nie długo. Dodać borówkę i wymieszać łopatką, śpiesząc się bo krem szybko gęstnieje. Przelać do tortownicy i wyrównać.
13.dekoracje-Na górze ułożyć plastry pomarańczy i udekorować borówką amerykańską. Schłodzić z godzinę w lodówce.
14.galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego żelowania. Wylać do tortownicy i schłodzić tort całą noc w lodówce.
15.Zdjąć zabezpieczenia i ułożyć tort na paterze. Tort przechowywać w lodówce.
Komentarze