Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Tort urodzinowy, mocno pomarańczowy. Z kremem pomarańczowym, wkładką i dekoracją też pomarańczową. Tort zrobiłam na urodziny zięcia, wszystkim bardzo smakował.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • OWOCE:
    -7 dużych pomarańczy
    -500 ml. wody
    -500 g. cukru

    GALARETKOWA WKŁADKA:
    -sok i miąższ z pomarańczy
    -woda do uzupełnienia do 700 ml.
    -2 galaretki pomarańczowe

    BISZKOPT 30x40 i fi 25:
    -7 jajek
    -150 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -kilka plastrów pomarańczy z syropu

    KREM POMARAŃCZOWY:
    -1 l. śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -200 ml. musu z pomarańczy
    -280 g. dżemu pomarańczowo- ananasowego
    -70 g. cukru pudru
    -35 g. żelatyny
    -ok. 150 ml. wody
    -300 g. borówki amerykańskiej

    GALARETKA:
    -700 ml. wody
    -2 galaretki krystaliczne
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 1. owoce- Dzień wcześniej przygotować pomarańcze. Każdą pomarańczę, zaparzyć wrzątkiem i pod bieżącą wodą wyszorować szczoteczką. Początki pomarańczy odkroić grubsze a potem plastry ok. 3mm. Boki odstawić, z nich wycisnąć sok, jak i zdrapać miąższ, będzie potrzebny do galaretkowej wkładki.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 2. W szerokim naczyniu zagotować wodę z cukrem. Kłaść po kilka plastrów i gotować z 5 min. odwrócić i tak samo pogotować. Z resztą plastrów postąpić tak samo.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 3. Łyżką cedzakową, wyjąć i przełożyć do naczynia. Syropem zalać plastry pomarańczy, wystudzić i schować do lodówki.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 4. galaretkowa wkładka- Miąższ z pozostałych kawałków z pomarańczy, można przetrzeć przez sitko, albo zblendować. Dodać wyciśnięty sok i uzupełnić wodą do 700 ml. Zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretki. Spróbować czy nie za kwaśne, to można posłodzić. Galaretki wystudzić i przelać do zafoliowanej miski. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 5. Przygotować blaszkę 30x40 cm. Spód blaszki wyścielić papierem, ale wpierw namalować potrzebne kontury. Podzielić na 3 części i zaznaczyć miejsca gdzie będziemy kłaść pół plastry pomarańczy. Papier odwrócić czystą stroną do góry. Plastry wysuszyć w ręczniku papierowym i przeciąć na pół. Ale te ładniejsze odstawić całe do dekoracji. Połówki plastrów ułożyć w blaszce w odstępach. Z reszty plastrów, wyciąć miąższ i zblendować, będzie potrzebny do kremu.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 6. biszkopt-Oprócz blaszki z pomarańczami, przygotować też tortownicę 25 cm. wyścielaną papierem tylko na spodzie. Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łopatką. Mniej niż 1/3 ciasta przelać do tortownicy, wyrównać i piec ok. 15 min. w 175 *C. Resztę ciasta przełożyć do dużego rękawa cukierniczego, bez tylki. Wycisnąć ciasto między pomarańczami i dokładnie rozsmarować wszystkie wolne przestrzenie.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 7. Wycisnąć resztę ciasta i ponownie rozsmarować. Piec też ok. 15-17 min. w 175*C.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 8. Po upieczeniu, delikatnie zdjąć papier i odstawić do wystygnięcia.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 9. Biszkopt z blaszki, przekroić na 3 pasy.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 10. koszyczek-Tortownicę fi 27 wyżej zabezpieczyć a na spód włożyć podkładkę pod tort.
    Pasami z biszkoptu, obłożyć boki tortownicy.(poszło mi 2 całe pasy i kawałeczek z 3). Na spód włożyć biszkopt z tortownicy.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 11. Spód koszyczka, posmarować musem z pomarańczy i ułożyć wkładkę galaretkową.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 12. krem- Najpierw umyć i osuszyć borówkę. Kilkanaście ładnych odstawić do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z cukrem pudrem a potem serkami, musem i dżemem. Miksując, dolewać letnią żelatynę, ale nie długo. Dodać borówkę i wymieszać łopatką, śpiesząc się bo krem szybko gęstnieje. Przelać do tortownicy i wyrównać.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 13. dekoracje-Na górze ułożyć plastry pomarańczy i udekorować borówką amerykańską. Schłodzić z godzinę w lodówce.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 14. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego żelowania. Wylać do tortownicy i schłodzić tort całą noc w lodówce.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 15. Zdjąć zabezpieczenia i ułożyć tort na paterze. Tort przechowywać w lodówce.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 16. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
  • Tort pomarańczowy w koszyczku biszkoptowym 17. Porcja.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować