Tort na uroczystość urodzinową nie tylko dla dzieci. Tort z dekoracją żelatynową a'la ''bańki mydlane''. Tort z polewą typu drip-cake. Tort wyszedł pyszny.
krem serowy z truskawkami:
-500 g. sera z wiaderka
-250 g. śmietanki 30 %
-125 g. serka mascarpone
-70 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-ok.17 g.żelatyny
-1/2 szklanki wody
-250 g.świeżych truskawek
wkładka:
-125 g. borówki amerykańskiej
-1/2 op. galaretki przeźroczystej
-3/4 szklanki wody
krem serowy z czekoladą:
--500 g. sera z wiaderka
-250 g. śmietanki 30 %
-125 g. serka mascarpone
-70 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-ok.17 g.żelatyny
-1/2 szklanki wody
-50 g. gorzkiej czekolady
tynk:
-300 g. masła
-200 g. cukru pudru
-1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Tort urodzinowy z bańkami z żelatyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką. Wmieszać też posypkę, ale nie długo mieszać. Wylać do tortownicy 27 cm. Piec ok.30 min. w 175*. Obkroić przy rancie tortownicy, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć tortownicę i papier. Ostudzić i przekroić na 3 krążki. Najlepiej upiec dzień wcześniej.
2.W środkowym krążku biszkoptowym wyciąć koło.
3.Krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić ze fixem potem z cukrem pudrem. Następnie porcjami dodawać ser i zmiksować. Dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Dodać pokrojone truskawki w kostkę i szybko wmieszać. Wyłożyć do tortownicy na spodni krążek biszkoptowy.
4.Ułożyć okrąg biszkoptowy.
5.Wkładka - Borówkę umyć i wysuszyć. Poukładać w środku okręgu. Zalać tężejącą galaretką.
6.Krem 2-Postąpić jak z poprzednim kremem. Z tym, że zamiast truskawek wmieszać startą czekoladę na tarce jarzynowej. Szybko wyłożyć do tortownicy.
7.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin w lodówce.
8.Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć przełożone biszkopty na paterę.
9.Tynk-Miękkie masło zmiksować do białości. Dodawać po trochu cukru i miksować. Na koniec dodać wanilię i zmiksować. Posmarować cały tort i trochę schłodzić.
10.Polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Dodać barwnik i wymieszać. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie sopli po bokach, tworząc efekt drip-cake.
11.Dekoracje robimy wcześniej.
Bańki-Baloniki napompować, zawiązać i tam wbić wykałaczkę. Delikatnie , bardzo minimalnie posmarować olejem.
12.Żelatynę rozmieszać z zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Rozpuścić w mikrofalówce lub nad parą i zafarbować. Zebrać pianę z góry.
13.Baloniki maczać w płynnej żelatynie.
14.Obtoczone baloniki wkładać wykałaczką do kawałka styropianu. Starać się żeby nie dotykały siebie razem.Zostawić tak na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Można kilka razy obtaczać w żelatynie, będą ciemniejsze.Można też nie farbować żelatyny a dopiero jak zastygną pomalować na różne kolory, ale jeszcze z balonikami w środku.
15.Jak już baloniki są twarde, to obciąć koniec balonika i wyjąć go.Nożyczkami ładnie wyrównać otwór.
16.Dekoracje z mleka w proszku-Cukier puder przesiać, dodać mleko w proszku. Dodawać po troszeczku mleka i zagnieść na masę plastyczną. Za pomocą silikonowej foremki, odbić listki.
17.Ozdoby- Na jeszcze nie zastygłej polewie, ułożyć bańki i na dole listki. Rozsypać cukrowymi perełkami. Tort przetrzymywać w lodówce.
Komentarze