Zapiekanka Ziemniaczana - Kwitnące Pole

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Jako że kochamy zapiekanki zwłaszcza ziemniaczane to postanowiłam coś innego wymyślić niż zawsze aby tą zapiekankę trochę ubogacić smakowo i kolorystycznie ;)

Zapiekanka warta zachodu bo niestety, ale odrobinkę trzeba przy niej postać ale za to ile zachwytu potem i smaku, myślę że warto, a teraz, wiosną jest na taką zapiekankę najlepsza pora gdyż mamy dostęp do większej ilości warzyw w dodatku świeżych warzyw.

Danie wprawdzie zawiera boczek, ale to nie są duże ilości jest on tylko na smak, natomiast ziemniaki podkreślone są przyprawą do ziemniaków która podkręca smak ziemniaka i sprawia że staje się on nie zwykłe w swoim smaku.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 3 osoby:





    warstwa ziemniaczana:

    6 sporych ziemniaków
    1/3 opakowania sera feta
    około 150 g wędzonego boczku
    2-3 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
    sól, pieprz
    1 łyżeczka masła
    kolorowe róże z puree:

    400 g puree ziemniaczanego najlepiej wczorajszego
    1/3 szkl śmietanki 30 %
    sól, pieprz, czosnek granulowany
    1 garść tartego drobno sera żółtego
    1 mała marchewka
    1 bryłka mrożonego szpinaku lub garść liści świeżego szpinaku
    kilka łodyżek botwinki bez liści
    dodatkowo:

    naczynie do zapiekania
    4 woreczki cukiernicze
    4 tylki cukiernicze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana - kwitnące pole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka Ziemniaczana - Kwitnące Pole 1. 1. Ziemniaki wraz z marchewką dokładnie myjemy i gotujemy w skórkach tak przez około 25 minut.

    2. W czasie gdy ziemniaki się gotują, przeciskamy przez praskę ziemniaki wczorajsze. Dodajemy śmietankę 30 %, starty ser i doprawiamy solą i pieprzem dość mocno żeby puree nie było mdłe.

    3. W tym czasie na patelni przesmażamy boczek pokrojony w kostkę.

    4. Szpinak (jeśli jest mrożony to rozmrażamy) blendujemy na gładko, tak samo postępujemy z botwinką oraz ugotowaną marchewką.

    Puree dzielimy na 4 części.
  • Zapiekanka Ziemniaczana - Kwitnące Pole 2. Do pierwszej dodajemy szpinak, szczyptę czosnku granulowanego i dokładnie mieszamy, do drugiego puree z botwiny, do trzeciego marchewkę, a ostatnią część zostawiamy. Każde pure smakujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy następnie każde przekładamy do osobnego woreczka cukierniczego.

    5. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube plasterki.

    6. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, posypujemy je odrobiną przyprawy do ziemniaków na ziemniaki dajemy połowę boczku oraz fety pokrojonej w kostkę i przykrywamy znów ziemniakami które posypujemy przyprawą do ziemniaków, potem reszta boczku i fety, a na sam koniec szprycujemy kolorowe różyczki.
    Zapiekankę pieczemy w 190-200 stop. przez 30 minut. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować