Szynka parzona z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.w garnku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej sól. Dodajemy od razu wszystkie przyprawy.
2.Gdy woda będzie ostudzona, sprawdzamy za pomocą jajka czy roztwór jest na pewno nasycony (surowe jajko musi pływać po powierzchni solanki tak aby czubek jajka lekko wystawał).
3.Do wystudzonej solanki (wystarczy, że będzie letnia, nie musi być zupełnie zimna) wkładamy umytą i oczyszczoną pierś z indyka. Obciążamy to np. talerzem, aby mięso było całe zanurzone, przykrywamy garnek pokrywką.
4.Tak przygotowany roztwór z mięsem zostawiamy w chłodnym miejscu na 2 dni.
5.Po tym czasie wyjmujemy mięso z solanki i parzymy w gorącej wodzie ok. 75 minut. Po parzeniu szynkę studzimy i jest ona gotowa do spożycia.
Komentarze