Szynka parzona z indyka

4.48 (149 ocen)

  • 2 godz.

Domowa najlepsza ! Krucha, delikatna i bez konserwantów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg piersi indyka (w jednym kawałku)

    SOLANKA:
    2 litry przegotowanej ciepłej wody
    10 łyżek soli
    10 ziaren pieprzu czarnego
    8 ziaren ziela angielskiego
    4 duże liście laurowe
    płaska łyżka czosnku granulowanego
    płaska łyżka majeranku
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przystawki Wędliny Szynki

Szynka parzona z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w garnku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej sól. Dodajemy od razu wszystkie przyprawy.
  • 2. Gdy woda będzie ostudzona, sprawdzamy za pomocą jajka czy roztwór jest na pewno nasycony (surowe jajko musi pływać po powierzchni solanki tak aby czubek jajka lekko wystawał).
  • 3. Do wystudzonej solanki (wystarczy, że będzie letnia, nie musi być zupełnie zimna) wkładamy umytą i oczyszczoną pierś z indyka. Obciążamy to np. talerzem, aby mięso było całe zanurzone, przykrywamy garnek pokrywką.
  • 4. Tak przygotowany roztwór z mięsem zostawiamy w chłodnym miejscu na 2 dni.
  • 5. Po tym czasie wyjmujemy mięso z solanki i parzymy w gorącej wodzie ok. 75 minut. Po parzeniu szynkę studzimy i jest ona gotowa do spożycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować