Szynka parzona

4.5 (154 ocen)

Pyszna,delikatna szyneczka do pieczywa . . .

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej odtłuszczonej
    sól jodowana 4 duże łyżki
    sól peklowa 4 duże łyzki
    Przyprawy podam jakie dałam ale ilość zależy od tego ile chcemy dać :
    ziele angielskie,czosnek obrane ząbki,jałowiec,gożdziki,pieprz ziarnisty,liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Szynka parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć,osuszyć i obwiązać nitką. Za pomocą czegoś ostrego (u mnie metalowy patyk do szaszłyków) porobić głębokie nakłucia.
  • 2. Do miski lub innego naczynia wlać wodę 1,5l dodać sole i pozostałe przyprawy wymieszać do rozpuszczenia sie soli. Następnie do zalewy włożyć szynkę,przykryć i włożyc do lodówki na 2 doby (od czasu do czasu przekręcić szynkę żeby przeszła solą i przyprawami.
  • 3. Pózniej wyciągamy z zalewy odsączamy ją na ręczniku papierowym. Zawijamy porządnie w folię spożywczą,przekładamy do garnka zalewamy wodą (jakby wypływała można cos na niej położyć ja położyłam chochelkę) i parzymy w 85*C przez 2h
  • etapy przygotowania szynki 4. Następnie wyjmujemy do ostudzenia.Jak ostygnie wkładamy do lodówki i na drugi dzień mamy pyszną szyneczkę do pieczywa . . . .
    Smacznego . . .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować