1 kg szynki wieprzowej odtłuszczonej
sól jodowana 4 duże łyżki
sól peklowa 4 duże łyzki
Przyprawy podam jakie dałam ale ilość zależy od tego ile chcemy dać :
ziele angielskie,czosnek obrane ząbki,jałowiec,gożdziki,pieprz ziarnisty,liście laurowe
Szynka parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę umyć,osuszyć i obwiązać nitką. Za pomocą czegoś ostrego (u mnie metalowy patyk do szaszłyków) porobić głębokie nakłucia.
2.Do miski lub innego naczynia wlać wodę 1,5l dodać sole i pozostałe przyprawy wymieszać do rozpuszczenia sie soli. Następnie do zalewy włożyć szynkę,przykryć i włożyc do lodówki na 2 doby (od czasu do czasu przekręcić szynkę żeby przeszła solą i przyprawami.
3.Pózniej wyciągamy z zalewy odsączamy ją na ręczniku papierowym. Zawijamy porządnie w folię spożywczą,przekładamy do garnka zalewamy wodą (jakby wypływała można cos na niej położyć ja położyłam chochelkę) i parzymy w 85*C przez 2h
4.Następnie wyjmujemy do ostudzenia.Jak ostygnie wkładamy do lodówki i na drugi dzień mamy pyszną szyneczkę do pieczywa . . . .
Smacznego . . .
Komentarze