SZYNKA NASTRZYKIWANA PARZONA

5 (196 ocen)

Pyszna domowa szynka.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ---1,20-1,30 szynki (orzech,kulka)
    ---2 ząbki czosnku + 2 ząbki dodatkowo + 1/2 łyżeczki soli
    ---2 liście laurowe
    ---2 łyżki majeranku roztartego w dłoniach
    ---3 ziarna jałowca
    ---4 ziarna ziela angielskiego
    ---1/2 łyżeczki ziaren kolendry
    ---20 ziaren pieprzu
    ---4 płaskie łyżeczki soli peklowej (nie saletry)
    ---2 płaskie łyżeczki cukru
    ---5 płaskich łyżeczek żelatyny
    ---300 mililitrów wody
    ---folia spożywcza
    ---rękaw do pieczenia mięsa
    ---strzykawka z igłą
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Szynka nastrzykiwana parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Do rondelka wlać wodę i dodać 2 rozgniecione ząbki czosnku,liście laurowe,ziarna jałowca,ziele angielskie,kolendrę,ziarna pieprzu i cukier.Wszystko zagotować i gotować na wolnym ogniu ok.10 minut,zdjąć z ognia i wsypać żelatynę i dobrze rozpuścić.Do przestudzonego wywaru dodać sól peklową i wymieszać do rozpuszczenia.Mięso umyć i obsuszyć.Majeranek rozetrzeć w dłoniach,żeby nabrał aromatu.Kolejne 2 ząbki czosnku rozetrzeć z 1/2 płaskiej łyżeczki soli kuchennej.Mięso dobrze natrzeć majerankiem i czosnkiem.Przestudzony wywar z przyprawami przecedzić i trochę przestudzić.Nabierać strzykawką wywar i wstrzykiwać w mięso w różne miejsca.Uważać żeby sobie nie zapchać igły majerankiem.Wstrzyknąć całą zawartość płynu przyprawowego.Szynkę osznurować i szczelnie owinąć folią kuchenną i wstawić do lodówki na 24godziny.Po tym czasie szynkę razem z folią włożyć do rękawa do pieczenia mięsa i szczelnie owinąć i zawiązać kilka razy końce tak,żeby się woda nie dostała.
  • parzenie 2. Szynkę włożyć do rondla i zalać zimną wodą tak żeby przykryła mięso.Parzymy dwie godziny od momentu kiedy woda będzie miała temp.75-80 stopni C co pół godziny (3 razy) obracając.Jeżeli nie posiadamy specjalnego termometru to sposób parzenia opisałam w przepisie na szynkę mielonkę.Szynkę wyjmujemy,ale nie odwijamy i pozostawiamy do ostudzenia.Po ostudzeniu włożyć do lodówki na kilka godzin,żeby dobrze zastygła i dopiero przeciąć folię.Przechowywać zawiniętą w folię kuchenną.Szynka jest bardzo smaczna ,wilgotna i daje się cieniutko kroić.
  • strzykawka profesjonalna 3. igła do nastrzyku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować