Niestety zdjęcia nie do końca oddają wygląd biszkoptu,ale zapewniam, że Waszych gości zachwyci. Może również poszaleć z kolorami :) 100 g to 140 kcal. Udanych wypieków :)
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
80 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
15 g cukru brzozowego
Zielony barwnik-u mnie w żelu
Sernik na zimno:
260 g sera białego chudego
200 g ananasa z puszki
4 łyżeczki żelatyny
Rolada wielkanocna sernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Z 3 jajek białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier i mieszać do jego rozpuszczenia. Żółtka dodawać po jednym i mieszać mikserem na małych obrotach. Dodać ocet, również wymieszać. Do masy jajecznej przesiać 60 g mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Blachę do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać.
2.Z ostatniego jajka oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę, po czym ostrożnie wymieszać z barwnikiem zielonym. Dodać żółtko i również wymieszać. Przesiać resztę mąki i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka i na jasnym biszkopcie rysować pisanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st na około 8-10 minut. Po tym czasie przełożyć na czystą ściereczkę rysunkiem do dołu. Zdjąć ostrożnie papier i zrolować biszkopt, zostawić do ostygnięcia.
3.Sernik:
Żelatynę zalać 4 łyżkami wody. Zostawić do napęcznienia, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko przestudzić. Ser przełożyć do pojemnika blednera. Wstępnie zmiksować. Dodać 100 g odsączonego ananasa. Ponownie zmiksować. Stale miksując dodawać żelatynę i zmiksować na gładko.
4.Resztę ananasa pokroić na mniejsze kawałki i dodać do masy serowej, wymieszać.
Biszkopt rozwinąć, posmarować masą serowa i ponownie zrolować. Wstawić na 3-4 godziny do lodówki, smacznego!
Komentarze