Rolada wielkanocna sernikowa

4.49 (158 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Niestety zdjęcia nie do końca oddają wygląd biszkoptu,ale zapewniam, że Waszych gości zachwyci. Może również poszaleć z kolorami :) 100 g to 140 kcal. Udanych wypieków :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    80 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    15 g cukru brzozowego
    Zielony barwnik-u mnie w żelu
    Sernik na zimno:
    260 g sera białego chudego
    200 g ananasa z puszki
    4 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Rolada wielkanocna sernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do masy jajecznej dodać mąkę 1. Biszkopt:
    Z 3 jajek białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier i mieszać do jego rozpuszczenia. Żółtka dodawać po jednym i mieszać mikserem na małych obrotach. Dodać ocet, również wymieszać. Do masy jajecznej przesiać 60 g mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Blachę do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać.
  • na biszkopt jasny wycisnać kształt pisanek 2. Z ostatniego jajka oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę, po czym ostrożnie wymieszać z barwnikiem zielonym. Dodać żółtko i również wymieszać. Przesiać resztę mąki i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka i na jasnym biszkopcie rysować pisanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st na około 8-10 minut. Po tym czasie przełożyć na czystą ściereczkę rysunkiem do dołu. Zdjąć ostrożnie papier i zrolować biszkopt, zostawić do ostygnięcia.
  • do sera dodać ananasa i zmiksować 3. Sernik:
    Żelatynę zalać 4 łyżkami wody. Zostawić do napęcznienia, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko przestudzić. Ser przełożyć do pojemnika blednera. Wstępnie zmiksować. Dodać 100 g odsączonego ananasa. Ponownie zmiksować. Stale miksując dodawać żelatynę i zmiksować na gładko.
  • na biszkopt nałożyć nadzienie 4. Resztę ananasa pokroić na mniejsze kawałki i dodać do masy serowej, wymieszać.
    Biszkopt rozwinąć, posmarować masą serowa i ponownie zrolować. Wstawić na 3-4 godziny do lodówki, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować