Rolada wielkanocna

4.25 (4 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

żółciutki biszkopt z bitą śmietaną i owockami. Lekkie, piękne i pyszne ciasto, czyli idealny wypiek na święta:)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jajek rozm. L

    5 łyżek erytrolu

    5 łyżek cukru

    5 łyżek mąki

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Szczypta żółtego barwnika- opcjonalnie

    Nadzienie:

    450 ml śmietany kremówki

    3 łyżki erytrolu

    180 g ananasa z puszki

    1 kiwi
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Rolada biszkoptowa

Rolada wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze.

    Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia.

    Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i barwnikiem, ostrożnie wymieszać
  • 2. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 170 st około 25 minut, sprawdzać, aby biszkopt się nie przypiekł. Wyjąć z piekarnika, ułożyć na czystej ściereczce, zdjąć papier i wraz ze ściereczką zrolować. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 3. Nadzienie:

    Śmietanę ubić na sztywno z erytrolem.

    Biszkopt rozwinąć, posmarować ubitą kremówką ( 3 łyżki odłożyć do dekoracji)Ułożyć cząstki ananasa oraz pokrojoną połówkę kiwi( drugą połowę zostawić do dekoracji). Zrolować i wstawić do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie posmarować resztą masy i udekorować owocami, wstawić roladę na godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować