Rolada wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier i erytrol zmielić w blenderze z ostrzami, nie jest konieczne mielenia na puder, wystarczy że kryształki będą mniejsze.
Białka oddzielić od żółtek. Białka wstępnie ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i delikatnie miksować do połączenia.
Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i barwnikiem, ostrożnie wymieszać
2.Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 170 st około 25 minut, sprawdzać, aby biszkopt się nie przypiekł. Wyjąć z piekarnika, ułożyć na czystej ściereczce, zdjąć papier i wraz ze ściereczką zrolować. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
3.Nadzienie:
Śmietanę ubić na sztywno z erytrolem.
Biszkopt rozwinąć, posmarować ubitą kremówką ( 3 łyżki odłożyć do dekoracji)Ułożyć cząstki ananasa oraz pokrojoną połówkę kiwi( drugą połowę zostawić do dekoracji). Zrolować i wstawić do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie posmarować resztą masy i udekorować owocami, wstawić roladę na godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc. Smacznego.
Komentarze