ROLADA SERNIKOWA TIRAMISU

0 (0 ocen)

Moja pierwsza rolada, a ja oczywiście ze swoim pomysłem rzuciłam się jak na głęboką wodę. Rolada jest przepyszna, moje ulubione smaki czyli kawa, amaretto, twarogowy krem i delikatny niczym pianka biszkopt, który idealnie się roluje i nie pęka.

Składniki:

  • BISZKOPT:

    jaja 6 szt.
    cukier 3/4 szkl.
    mąka 1 szkl.
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    olej 2 łyżki

    NADZIENIE SEROWE TIRAMISU:

    twaróg 1 kostka (250 g.)
    cukier puder 5 łyżek
    kawa rozpuszczalna 2 łyżki
    ciepła woda 50 ml.
    amaretto 2 łyżki
    śmietana kremówka 250 ml.
    żelatyna 4 łyżeczki
    woda ciepła ok. 5 łyżek ( tyle, aby pokryła żelatynę )

    WIERZCH:

    śmietana kremówka 300 ml.
    kakao do posypania
    cukier puder 1 łyżka
    gorzka czekolada 2-3 kostki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada sernikowa tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25ra53o 1. BISZKOPT:
    Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo 3 partiami dodawać do masy. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką, aby piana nie opadła.
    Blachę o wym. 33x 45 cm ( z piekarnika ) wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem.
    Wyłożyć ciasto równomiernie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min. Grzałka góra, dół.
    Upieczony i ciepły biszkopt położyć na ściereczce z pergaminem na wierzch, który należy ściągnąć. Zwinąć roladę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • image-2490ao9 2. NADZIENIE:
    W malakserze umieścic twaróg, amaretto i cukier puder. Kawę rozpuścić w wodzie. Wymieszać i dodać do twarogu. Zmiksować na gładką konsystencję. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę na sztywno i dodać do masy. Zmiksować.
    Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w garnuszku lub w mikrofali ( ok. 10 sekund, nie może dojść do wrzenia, bo straci swoje właściwości żelujące ). Chwilę odczekać i dodać do masy. Po czym znowu zmiksować. Masa powinna być płynna. Można wstawić na chwilę do lodówki.
  • image-1fvvmrn 3. Roladę rozwałkować i wysmarować nadzieniem serowym. Delikatnie zwinąć w roladę.
  • image-178ojjv 4. WIERZCH:
    Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i wycisnąć wzdłuż rolady paski jeden przy drugim.
  • image-0793d8l 5. Gotową roladę posypać kakao i posiekaną czekoladą.
    Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować