Lekkie i puszyste ciasto na letnie upały. Idealne dla tych, którym znudził się już tradycyjny sernik na zimno.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1,5 szklanki cukru
3 budynie czekoladowe + 3 łyżki kakao + mąka - tyle aby w sumie wszystkiego było 1,5 szklanki
100 ml oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa sernikowa:
opakowanie gotowego sernika na zimno
300 g serka homogenizowanego
500 ml mleka
5-6 połówek brzoskwiń z syropu
Rolada sernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli - ubić na sztywną pianę . Do piany dodać porcjami cukier, następnie żółtka. Pomału wmieszać sypkie produkty a na końcu olej. Wylać na dużą, blachę - piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.30 min (do suchego patyczka) w 160st.
Odstawić do wystudzenia.
2.Gdy biszkopt przestygnie przygotowujemy masę. Wg instrukcji na opakowaniu przygotowujemy sernik na zimno (na 500 ml mleka i 300g serka). Dodajemy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie, delikatnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na wystudzonym biszkopcie - zostawiamy z jednej strony ok 5 cm bez masy. Delikatnie zwijamy - wzdłuż dłuższego boku.
3.Roladę dokładnie owijamy folią aluminiową. wkładamy do lodówki - najlepiej na całą noc.
4.Polewa: do rondelka dodajemy drobno połamaną czekoladę, Kasię i śmietankę - podgrzewamy na niewielkim ogniu wciąż mieszając - jeśli wydaje nam się zbyt gęsta można dodać odrobinę śmietanki. Lekko przestudzoną polewą dekorujemy roladę, posypujemy wiórkami kokosowymi lub ozdabiamy wg uznania.
Komentarze