Sernikowa składanka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wspaniałe ciasto, bardzo lubię takie połączenie smaków.
Jest przepyszne i w sumie proste do zrobienia.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto :
    mąka - 1,5 szkl
    kakao -3 łyżki
    margaryna - 1 kost
    jajka -4 szt
    cukier - 1 szkl
    proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    cukier waniliowy -1 opak
    woda zimna -5 łyżek
    Masa serowa :
    jajka - 4 szt
    cukier -250 g
    ser biały -60 dag
    masło -125 g
    mąka pszenna -3 łyżki czubate
    Krem budyniowo - karmelowy
    mleko - 0,5 l
    budynie śmietankowe - 2 opak
    mąka ziemniaczana - 1 łyżka
    masło - 125 g
    masa krówkowa - 0,5 puszki
    Dodatkowo :
    frużelina porzeczkowa - 1 słoik
    herbatniki Petit Beurre - 90 szt
    do dekoracji - kolorowe jajeczka cukierki
    polewa czekoladowa do ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Sernikowa składanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, pozostałe składniki, oprócz jajek i mąki rozpuścić w rondelku, ostudzić.
    Żółtka oddzielić od białek, dodać do rozpuszczonej i ostudzonej masy kakaowej, wymieszać, przesiać mąkę, dokładnie wymieszać.
    Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie wkręcić do masy.
    Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 24/34 cm.
  • 2. Masa serowa :
    Białka oddzielić od żółtek.
    Ser zblendować z żółtkami i masłem, następnie dodać mąkę, wymieszać.
    Białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany cały czas miksując, dodawać po łyżce cukru.
    Pianę przełożyć do masy serowej, delikatnie wymieszać.
    Masę serową wykładać łyżką na ciasto.
    Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika, piec przez ok. 50 minut w 180 stop, ostudzić.
  • 3. Krem budyniowo - karmelowy
    Do garnka wlać 1,5 szkl mleka, dodać masło, zagotować.
    W pozostałym mleku rozmieszać budynie z mąką ziemniaczaną wlać budyń do gotującego mleka, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania, zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
    Ucierając masę budyniową dodawać po łyżce masy krówkowej, dokładnie utrzeć, podzielić na dwie części.
  • 4. Składanie ciasta:
    Jedną część kremu budyniowego wyłożyć na ciasto, przykryć warstwą herbatników, następnie frużelina porzeczkowa i warstwa herbatników.
    Ostatnia warstwa kremu budyniowego i herbatniki.
    Ciasto oblać polewą czekoladową, udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Herbatniki Masa krówkowa Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować