Olivada - hiszpańska pasta z oliwek

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Olivada jest to jedna z najbardziej tradycyjnych hiszpańskich past. Mieszanka zielonych i czarnych oliwek z anchois daje bardzo ciekawy efekt smakowy. Świetnie nadaje się na kanapki, jako dip do świeżych warzyw, czy dodatek do dań na ciepło.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 szkl. pokrojonych czarnych oliwek bez pestek
    -1 szkl. pokrojonych zielonych oliwek bez pestek
    -100 g anchois w oliwie
    -2 łyżeczki kaparów
    -1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
    -1/4 szkl. oliwy z oliwek
    -2 ząbki czosnku
    -1 łyżeczka octu winnego
    -1 łżeczka skórki startej z limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasztet

Olivada - hiszpańska pasta z oliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwki, anchois, kapaty, tymianek i czosnek przełożyć do miski. Rozdrobnić blenderem używając małej mocy. Dodając oliwę, ocet i skórkę z limonki stopniowo zwiększać moc i blendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
    Aby uzyskać optymalny smak olivady należy włozyć ją na minimum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.

Porady

Z przepisu wychodzi ok. 23 porcji zakłądając 1 porcja = ok.30g Olivadę można zrobić z mieszanych oliwek (czarne i zielone) albo z samych czarnych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anchois Oliwa z oliwek Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować