REKLAMA

Olivada - hiszpańska pasta z oliwek

wyświetlono: 310 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Olivada jest to jedna z najbardziej tradycyjnych hiszpańskich past. Mieszanka zielonych i czarnych oliwek z anchois daje bardzo ciekawy efekt smakowy. Świetnie nadaje się na kanapki, jako dip do świeżych warzyw, czy dodatek do dań na ciepło.

opublikowany: 15.02.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 szkl. pokrojonych czarnych oliwek bez pestek
    -1 szkl. pokrojonych zielonych oliwek bez pestek
    -100 g anchois w oliwie
    -2 łyżeczki kaparów
    -1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
    -1/4 szkl. oliwy z oliwek
    -2 ząbki czosnku
    -1 łyżeczka octu winnego
    -1 łżeczka skórki startej z limonki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwki, anchois, kapaty, tymianek i czosnek przełożyć do miski. Rozdrobnić blenderem używając małej mocy. Dodając oliwę, ocet i skórkę z limonki stopniowo zwiększać moc i blendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
    Aby uzyskać optymalny smak olivady należy włozyć ją na minimum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.

Porady

Z przepisu wychodzi ok. 23 porcji zakłądając 1 porcja = ok.30g Olivadę można zrobić z mieszanych oliwek (czarne i zielone) albo z samych czarnych.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anita176 20190925_154312

Pasta z awokado i oliwek

Bardzo smaczna pasta do chleba

kategoria: Pasty opublikowany: 07.07.2015 | wyświetlono: 2060 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE