Tapenada – pasta z oliwek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tapenada – pasta z oliwek wywodzi się z Prowansji. Oprócz oliwek głównymi składnikami są kapary, karczochy i dużo zielonej natki pietruszki! Idealna do pieczywa, najbardziej lubię ją na czosnkowych grzankach. Tapenada sprawdza się również jako nadzienie do ryb lub mięsa albo jako sos do makaronu.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na pastę z oliwek:
    ◦85 g zielonych oliwek
    ◦65 g czarnych oliwek
    ◦120 g karczochów serca
    ◦15 g kaparów
    ◦1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    ◦2 łyżki natki pietruszki posiekanej
    ◦1 łyżeczka soku z cytryny
    ◦sól
    ◦pieprz


    Składniki na grzanki czosnkowe:
    ◦1 bagietka
    ◦8 łyżek oliwy z oliwek
    ◦2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ◦1 łyżeczka rozmarynu suszonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty Przekąski

Tapenada – pasta z oliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie pasty z oliwek:

    Oliwki, karczochy i kapary płuczemy i umieszczamy w misie robota. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz sok z cytryny i miksujemy na jednolita masę (ja lubię jak tapenada nie jest zbyt mocno zmiksowana). Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.
    Przygotowanie grzanek czosnkowych:

    Bagietkę kroimy na kromki. W miseczce mieszamy oliwę z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i rozmarynem. Każdą kromkę smarujemy niewielką ilością oliwy. Pieczywo wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy aż grzanki się ładnie zarumienią.

    Lekko przestudzone grzanki smarujemy tapenadą!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować