Marokańska potrawa z piersią z kurczaka, soczewicą i suszonymi morelami, podawana z kuskusem i jogurtem naturalnym.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-500 g piersi z kurczaka,
-270 ml passaty pomidorowej,
-100 g soczewicy,
-120 g suszonych moreli,
-400 ml bulionu lub rosołu,
-cebula,
-2 ząbki czosnku,
przyprawy: łyżeczka kurkumy, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki cynamony, odrobina ostrej papryki.
Do podania:
-150 g kuskusu,
-parę łyżek jogurtu naturalnego,
-listki świeżej kolendry
Tagine z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę, skropić oliwą i posypać przyprawami. Wymieszać.
Cebulę i morele pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
W szerokim garnku rozgrzać oliwę, po chwili wrzucić kurczaka, smażyć około 5 minut, doprawić solą. Wymieszać z cebulą i czosnkiem.
Wrzucić soczewicę i morele. Całość wymieszać, następnie wlać gorący bulion. Gotować pod lekko uchyloną pokrywą około 15 min. Po tym czasie wlać passatę pomidorową, wymieszać i gotować jeszcze 10 min.
Podawać na ugotowanym kuskusie, z jogurtem naturalnym oraz listkami kolendry.
Komentarze