Tagine z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Marokańska potrawa z piersią z kurczaka, soczewicą i suszonymi morelami, podawana z kuskusem i jogurtem naturalnym.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -500 g piersi z kurczaka,
    -270 ml passaty pomidorowej,
    -100 g soczewicy,
    -120 g suszonych moreli,
    -400 ml bulionu lub rosołu,
    -cebula,
    -2 ząbki czosnku,
    przyprawy: łyżeczka kurkumy, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki cynamony, odrobina ostrej papryki.

    Do podania:
    -150 g kuskusu,
    -parę łyżek jogurtu naturalnego,
    -listki świeżej kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tagine z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tagine z kurczakiem 1. Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę, skropić oliwą i posypać przyprawami. Wymieszać.

    Cebulę i morele pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.

    W szerokim garnku rozgrzać oliwę, po chwili wrzucić kurczaka, smażyć około 5 minut, doprawić solą. Wymieszać z cebulą i czosnkiem.

    Wrzucić soczewicę i morele. Całość wymieszać, następnie wlać gorący bulion. Gotować pod lekko uchyloną pokrywą około 15 min. Po tym czasie wlać passatę pomidorową, wymieszać i gotować jeszcze 10 min.

    Podawać na ugotowanym kuskusie, z jogurtem naturalnym oraz listkami kolendry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować