Marokańskie danie serwowane w charakterystycznym, glinianym naczyniu.Kusi swym wyjątkowym aromatem arabskich przypraw.Głównym składnikiem potrawy jest mięso lub ryba duszona w sosie z warzywami.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
    500 g filetu z kurczaka
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    300 g cukinii
    1 marchewka
    200 g ciecierzycy z puszki
    1/2 soku z cytryny
    100 g suszonych śliwek
    50 g migdałów
    400 g krojonych pomidorów z puszki
    400 ml bulionu warzywnego
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1 łyżeczka pieprzu cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagine - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw należy przygotować podstawowe składniki.Najlepiej odkładać je w osobnych miseczkach.Filety z kurczaka myjemy i kroimy w około 2 cm kostki.Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.Cukinię i marchew obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki.Ciecierzycę odsączamy na sicie.W osobnej miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i zioła.W specjalnym glinianym naczyniu (tagine) lub dużym garnku rozgrzewamy oliwę.Dodajemy cebulę,czosnek i kurczaka.Podsmażamy na wolnym ogniu około 10 minut,co jakiś czas mieszając.Mięso musi stać się brązowe i lekko chrupiące.Do kurczaka dodajemy wszystkie pozostałe składniki.Zwiększamy ogień i doprowadzamy całość do wrzenia,po czym zmniejszamy ogień,przykrywamy i gotujemy około 20 minut,aż warzywa będą miękkie,a wszystkie smaki połączą się ze sobą.Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 10 minut aż płyn trochę się zredukuje.Danie można podać z kaszką kuskus.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować