Marokańskie danie serwowane w charakterystycznym, glinianym naczyniu.Kusi swym wyjątkowym aromatem arabskich przypraw.Głównym składnikiem potrawy jest mięso lub ryba duszona w sosie z warzywami.
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
500 g filetu z kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
300 g cukinii
1 marchewka
200 g ciecierzycy z puszki
1/2 soku z cytryny
100 g suszonych śliwek
50 g migdałów
400 g krojonych pomidorów z puszki
400 ml bulionu warzywnego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1.Najpierw należy przygotować podstawowe składniki.Najlepiej odkładać je w osobnych miseczkach.Filety z kurczaka myjemy i kroimy w około 2 cm kostki.Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.Cukinię i marchew obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki.Ciecierzycę odsączamy na sicie.W osobnej miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i zioła.W specjalnym glinianym naczyniu (tagine) lub dużym garnku rozgrzewamy oliwę.Dodajemy cebulę,czosnek i kurczaka.Podsmażamy na wolnym ogniu około 10 minut,co jakiś czas mieszając.Mięso musi stać się brązowe i lekko chrupiące.Do kurczaka dodajemy wszystkie pozostałe składniki.Zwiększamy ogień i doprowadzamy całość do wrzenia,po czym zmniejszamy ogień,przykrywamy i gotujemy około 20 minut,aż warzywa będą miękkie,a wszystkie smaki połączą się ze sobą.Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 10 minut aż płyn trochę się zredukuje.Danie można podać z kaszką kuskus.
Komentarze