Marokańska sałatka z kaszy kuskus i ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kuskus z rodzynkami zalewamy wrzącym bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 7 minut, aż kuskus napęcznieje. Spulchniamy widelcem i odstawiamy do wystygnięcia.
2.Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Ciecierzycę osączamy i płuczemy. Cebulę obieramy i siekamy.
3.Robimy sos: oliwę ucieramy z sokiem z cytryny. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy z imbirem do oliwy. Wsypujemy resztę przypraw. Mieszamy. Doprawiamy.
4.Kuskus mieszamy z warzywami, natką, ciecierzycą i sosem. Schładzamy
Komentarze