Marokańska sałatka z kaszy kuskus i ciecierzycy

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kuskus pochodzi z Afryki i to on nadaje sałatce egzotyczną nutę.

Składniki:

  • ● 1 szkl. kuskusu
    ● 1/4 szkl. rodzynek
    ● ok. 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
    ● marchewka
    ● mała czerwona papryka
    ● mała czerwona cebula
    ● puszka ciecierzycy
    ● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    Sos: 3 łyżki oliwy
    ● 2 łyżki soku z cytryny
    ● po łyżeczce mielonego kminu rzymskiego i kolendry
    ● 1/2 łyżeczki imbiru
    ● ząbek czosnku
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Marokańska sałatka z kaszy kuskus i ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuskus z rodzynkami zalewamy wrzącym bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 7 minut, aż kuskus napęcznieje. Spulchniamy widelcem i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Ciecierzycę osączamy i płuczemy. Cebulę obieramy i siekamy.
  • 3. Robimy sos: oliwę ucieramy z sokiem z cytryny. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy z imbirem do oliwy. Wsypujemy resztę przypraw. Mieszamy. Doprawiamy.
  • 4. Kuskus mieszamy z warzywami, natką, ciecierzycą i sosem. Schładzamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Kuskus Sałata

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marokańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować