Rosół z udek drobiowych z lanymi kluseczkami

4 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam domowe zupy, robiłam rosół na różne sposoby teraz podam wam przepis na rosół z dzieciństwa z lanymi kluseczkami, idealnie nas nasyci i rozgrzeje w jesienno zimowe dni. Najlepiej do rosołu użyć mięsa ze sprawdzonego źródła, ja mam swoje.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rosół:
    2 udka z kurczaka lub ćwiartki wiejskie
    2 duże marchewki
    duża pietruszka korzeń
    1/2 średniego selera
    1/2 pora dużego
    kawałek kapusty włoskiej
    1/2 główki czosnku
    natka pietruszki
    2 małe cebule
    sól himalajska
    pieprz kolorowy

    Lane kluseczki:
    4 łyżki mąki pszennej
    2 duże jajka
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Rosół z udek drobiowych z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Garnek z mięsem zalać 3 litrami zimnej wody i postawić na małym ogniu, jak wyjdą szumowiny zebrać. Marchewkę, pietruszkę, selera oraz cebulę obrać, marchewkę pokroić z pietruszką i selerem na mniejsze części a cebulę opalić na palniku lub patelni suchej. Dodać do rosołu, do zupy dodać również pół główki czosnku. Rosół gotować na bardzo małym ogniu ma tylko ,,pyrkać,, wtedy wyjdzie klarowny.
  • 2. Jajka wbić do miski i energicznie roztrzepać dodać mąkę z solą i wymieszać na gładkie i jednolite ciasto konsystencji śmietany.W garnku zagotować wodę i osolić na gotującą wlewać lejkiem ciasto i gotować na wolnym ogniu ok 2-3 minuty. Kluseczki przecedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Podajemy zalane mocno gorącym rosołem i ozdobione pokrojoną marchewką w kosteczkę i posiekaną natką pietruszki.

Porady

Rosół można tak że przygotować z kupnych udek z kurczaka ja miałam ze swojskiego kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować