Gołąbki z mięsem i kaszą bulgur w sosie śmietanowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby ją przykryła i gotujemy 30 minut. Wodę wylewamy, kapustę całkowicie studzimy.
2.Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą dokładnie. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście i wykładamy nimi dno dużego garnka. Na pozostałe liście wykładamy po czubatej łyżce farszu.
3.Zawijamy gołąbki, tak żeby farsz nie wystawał. Wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy 30 minut.
4.Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy na złoto na maśle. Wrzucamy grzyby, obficie doprawiamy pieprzem i smażymy 5 minut często mieszając.
5.Po 30 minutach gołąbki wyławiamy z garnka. Wierzchnie liście kapusty wyławiamy. Do bulionu wrzucamy podsmażone grzyby z cebulką, powoli, ciągle mieszając dodajemy śmietanę. Skrobię rozrabiamy z odrobiną wody i ciągle mieszając dodajemy do garnka. Sos doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy z powrotem gołąbki i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Smacznego!
Komentarze