Gołąbki z kaszą i mięsem w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty podetnij liście wzłuż głąbu, można go delikatnie wyciąć. Kapustę włóż do gotującej się wody. Obgotowuj ją i ściągaj stopniowo liście, odkładaj je na talerz.
2.Namoczone uprzednio grzyby (przynajmniej 2 godziny wcześniej) ugotuj. Dodaj do nich bulion i ok. 3/4 szklanki wody. Grzyby gotuj na wolnym ogniu, pilnując by nie wikipiały, ok. 30 minut. W kubku z mlekiem roztrzep mąkę. Do ugotowanych grzybów dodaj kaszę mannę, szybko i energicznie wymieszaj rózgą, by nie powstały grudki. Mleko z mąką zahartuj gorącą wodą grzybową, całość przelej do garnka i energicznie wymieszaj. Dodaj posiekany koper. Sos dopraw dużą ilością pieprzu i solą.
3.Cebulę obierz, poszatkuj i przesmaż na oleju. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę, mięso, cebulę, dopraw solą i pieprzem.
4.Na każdy liść nakładaj farsz, boki liści zawiń lekko do środka, a potem od dołu zwiń w całość. Tak przygotowane gołąbki układaj w garnku albo i dwóch bo to jest spora porcja. Gołąbki w garnku mają sięgać 3/4 wysokości garnka.
5.Na gołąbki wlej sos grzybowy, tak by przykrył całkowicie gołąbki. Garnek ustaw na wolnym ogniu i gotuj ok. 1 godzinę.
Komentarze