Pad thai z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pad thai to nic innego jak smażony tajski makaron z dodatkami i jajkiem. Taki tajski street food, który zachwyca swoim smakiem i aromatem.

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego 5 mm
    1 średnia, pojedyncza pierś z kurczaka
    2 małe jajka lub 1 duże
    1/2 szklanki kiełków fasoli mung
    1 mała szalotka
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju ryżowego lub kokosowego
    Sos:
    1 1/2 łyżki pasty z tamaryndowca
    4 łyżki sosu rybnego
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki soku z limonki
    3 łyżeczki cukru trzcinowego
    1/2 papryczki chili
    Dodatkowo:
    2 cebule dymki
    płatki chili (opcjonalnie)
    3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
    1 limonka
    3 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Pad thai z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sosu zmiksować. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu ok. 4 minuty lub namoczyć w zimnej wodzie (bez gotowania) przez 4 godziny. Ugotowany makaron odcedzić, zahartować i polać olejem ryżowym. Wymieszać.
    W woku rozgrzać olej, dodać pokrojoną na cienkie plasterki szalotkę oraz czosnek, krótko przesmażyć. Dodać pokrojoną na cienkie plastry pierś z kurczaka. Zwiększyć gaz i smażyć ok. 2 minuty. Dodać sos, makaron i kiełki. Wymieszać. Zmniejszyć gaz, zawartość patelni zsunąć na bok i wbić jajka, rozmieszać je i kiedy zaczną się ścinać połączyć z makaronem. Pad thai podawać od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posypać posiekaną dymką ze szczypiorem, kolendrą, płatkami chili (opcjonalnie), posiekanymi orzeszkami ziemnymi i skropić sokiem z limonki.

Porady

Do tej wersji pad thai można dodać podsmażone tofu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować