Odkąd Karol Okrasa zaczął promować buraka czy pietruszkę korzeniową jako wykwintne i ciekawe składniki potraw, zaczęłam bacznie przyglądać się temu wszechstronnemu warzywku.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- małe buraczki: 8 sztuk
- główka czosnku: 1 sztuka
- oliwa z oliwek (Może być olej sezamowy albo np. lniany.): 2 łyżki
- pistacje lub orzechy włoskie (pokruszone) (Można zastąpić je także pestkami (np. słonecznikiem).): 2 łyżki
- otręby: 1 łyżka
- mozarella (Można zastąpić fetą (1/2 opakowania).): 2 opakowania
- sól, pieprz, do smaku: 1 szczypta
- świeży tymianek (Dodajemy oskubane z gałązek listki. Eewntualnie suszone.): 0.5 pęczka
Pasta z pieczonych buraczków, czosnku i mozzarelli lub fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ta pasta pasuje zarówno do różnego rodzaju pieczywa, jak i do makaronu - jako pesto. Ładnie będzie wyglądała na krakersach. Może stanowić farsz do quiche'a. Jeśli używamy fety, to nie dodajemy już soli. Najlepiej burak łączy się dla mnie z tymiankiem, dlatego taki wybór zioła, ale możecie spróbować z innymi.
2.Obrane buraczki upiec w folii z czosnkiem (piec nawet do dwóch godzin, w zależności od wielkości buraków itp.). Ostudzone zblenderować albo zmiksować razem z serem i resztą składników. Podawać lekko schłodzone albo lekko podgrzane, jeśli jako pesto.
Komentarze