Carpaccio z pieczonych buraczków z fetą i mietą

5 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Carpaccio z pieczonych buraczków z serem feta i dressingiem z posiekaną świeżą miętą i szałwią. Kuchnia fusion, czyli nasze swojskie buraczki podane w nowoczesny, inspirowany kuchnią włoską sposób. Buraczki właśnie teraz są najsmaczniejsze.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - buraczki (średniej wielkości): 4 sztuki
    - feta (pokruszona): 2 łyżki
    - orzeszki piniowe: 2 łyżki

    - mięta (świeża, posiekana): 2 łyżki
    - szałwia (świeża, posiekana): 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - sól morska (do smaku): 1 szczypta
    - pieprz czarny (do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Buraczki

Carpaccio z pieczonych buraczków z fetą i mietą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzej do 190 ºC. Buraczki nieobierane umyj, osusz, każdy osobno zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku, aż będą upieczone, ale ciągle lekko twarde (możesz to sprawdzić widelcem). Gdy buraczki przestygną zdejmij z nich skórkę i pokrój na bardzo cieniutkie plasterki.
  • 2. Przygotuj dressing: oliwę, sok z cytryny, posiekane świeże zioła i przyprawy dokładnie wymieszaj. Dodaj plasterki buraczków i odstaw na około 30 minut, aby przeszły smakiem sosu.
  • 3. Na talerzach rozłóż porcje buraczków w plasterkach, posyp pokruszonym serem feta i w razie potrzeby dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Posyp uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.
  • 4. *czas pieczenia buraczków w piekarniku uzależniona jest od ich wielkości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Feta Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Fusion Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować