sycący kociołek

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 10 min

wyraziste , sycące i pyszne danie jednogarnkowe , idealne na chłodne wieczory , niedzielny obiad

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego (ja użyłam schabu)
    3 papryki różnokolorowe
    cebula
    1/2 kg pieczarek
    20 dkg boczku wędzonego
    3-4 duże ziemniaki
    2 marchewki
    3 łyżki octu 8 %
    łyżka cukru
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    pieprz
    przyprawa uniwersalna lub sól wg uznania
    przyprawa w płynie typu maggi
    ziele angielskie
    liść laurowy
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Sycący kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso w kawałku obgotowujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez ok 30 min. W między czasie zbieramy cedzakiem szumowinę.Mięso wyciągamy i kroimy w dość duże kawałki , wrzucamy do wody w której się gotowało Do garnka z mięsem wlewamy ocet i wsypujemy cukier . Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w grubą kostkę . Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek i cebulę, dorzucamy do mięsa . gotujemy przez ok 10 min , dokładamy pokrojone wcześniej ziemniaki i marchewkę. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w paski, podsmażamy na patelni z łyżką oleju , Na tej samej patelni podduszamy papryki wcześniej pokrojone w dużą kostkę . Pieczarki i paprykę dokładamy na 5 min przed końcem gotowania gdy ziemniaki i mięso są już miękkie . Całość możemy zagęścić zasmażką lub gotowym sosem pieczeniowym, na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawa uniwersalna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Fusion Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować