Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Chleb ma miękki i lekko wilgotny środek. Pięknie pachnie prażonym sezamem i jest bardzo smaczny.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 800 g mąki z pszenicy Durum (semolina)
    150 g mąki żytniej razowej
    5-6 łyżek prażonego sezamu
    3 łyżki prażonej dyni
    3 łyżki prażonego słonecznika
    50 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    650 g ciepłego mleka z wodą (pół na pół)
    2 łyżki nierafinowanego oleju
    18 g soli himalajskiej
    Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta:
    50 g płatków owsianych górskich
    1 łyżka nasion chia
    1 łyżka nasion lnu
    150 g wody z mlekiem pół na pół
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb tostowy

Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 1. Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni.
    Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą.
    Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić.
    Do miski wsypujemy obie mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia.
    Do pozostałego mleka z wodą dodajemy olej i sól.
    Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą.
    Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu.
    Zagniatamy ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne.
    Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno dobrze wyrosnąć podwajając objętość.
    Następnie ciasto wykładamy do 2 wysmarowanych tłuszczem foremek i wysypanych mąką. Rozmiary foremek 23x13cm i 30x11cm. Mogą być dowolne o zbliżonej wielkości. Ciasto powinno sięgać do połowy każdej foremki.
    Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut w zależności od temperatury otoczenia.
    Nagrzać piekarnik do 220 st. i wstawić foremki z chlebem na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st. i pieczemy jeszcze 30 minut. Spryskujemy chleby wodą 2 -3 razy w ciągu pierwszych piętnastu minut, pierwszy raz przed włożeniem ciasta do piekarnika tuż po wyrośnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chleb tostowy Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować